Hírek

2010.02.13. 10:47

Katasztrofális helyzet a Duna mentén - Mindenki maradjon otthon!

Hófúvások miatt katasztrofális helyzet alakult ki Fejér megyében, a másfél-kétméteres hófalak miatt több főút is járhatatlan, két települést pedig elzárt a hó - közölte a rendőrség a honlapján szombat reggel.

NOL.hu - MTI

Fejér megyében több száz jármű elakadt a hóban, egy tucat útszakasz járhatatlan, és több tíz anyagi káros baleset történt. Iszkaszentgyörgy és Zámoly teljesen el van zárva a külvilágtól. A megyében összehívták a védelmi bizottságot - közölte a Népszabadság.

A rendőrég arra kér mindenkit, hogy ne induljanak el otthonról. Amennyiben mégis útnak indulnak, feltétlenül vigyenek magukkal hólapátot, meleg ruhát, takarót, meleg teát és mobiltelefont, hogyha elakadnának a hóban, azonnal értesíteni tudják vagy a rendőrséget vagy a tűzoltókat.

Akik már benn ragadtak valahol a hóban, és ezt jelezték valamelyik hatóságnak, őket arra kérik, legyenek türelemmel, ki fogják őket menteni. A jármű fűtésével azonban spóroljanak, mert lehet, hogy több órát is igénybe vesz, amíg odaérnek a mentőegységek, ugyanis több mentőegység szintén elakadt a hóban.

A rendőrség tájékoztatása szerint járhatatlan a 7-es főút Polgárdinál, a 63-as főút Abánál, a 62-es főút Seregélyes-Szőlőhegynél. Továbbá járhatatlan útszakaszok vannak Bicske és Csákvár, Csákvár-Zámoly-Gánt-Söréd, valamint Zámoly és Székesfehérvár között, Polgárdi-Kiscséripuszta-Kisláng között, Polgárdi és Füle között, Székesfehérvár-Úrhida-Sárszentmihály között, Csór és Várpalota között, valamint Pákozd és Sukoró között.

Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság helyszínen tartózkodó szóvivőjének tájékoztatása szerint több gépkocsi is árokba csúszott a 8-as főutat elkerülő úton, a Csákvár-Lovasberény közötti útszakaszon pedig egy autóbusz kötött ki az árokban. Utasait a tűzoltók igyekeznek minél gyorsabban kiszabadítani.

Kicsúszott autók nehezítik a közlekedést az 57-es főút baranyai szakaszán; a 6-os út Tolna megyei szakaszának egy részét hófúvás miatt lezárták - közölte szombat reggel a Magyar Közút regionális ügyelete az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a péntek késő este óta tartó viharos erejű szél folyamatosan fújja a havat az útra, Baranyában az összes fő- és mellékút szakaszonként nehezen járható. Az 57-esen Belvárdgyula és Kozármisleny között a legrosszabb a helyzet, itt kicsúszott autók is nehezítik a közlekedést. Hófúvás miatt lezárták a 6-os Tolna megyei szakaszának egy részét. Pakstól északra, egészen a Dunaföldvár fölötti szakaszig folyamatosan ekéznek, várhatóan egy-két órát vesz igénybe a takarítás. A helyzetet nehezíti, hogy az érintett szakaszon keresztben áll több kamion.

Hóvús miatt több útszakasz is járhatatlanná vált Zala megyében, ahol számos jármű csúszott árokba - tájékoztatták a közútkezelők szombaton az MTI-t.

A megyében a 75-ös főúton, Bak és Pacsa között, valamint a 76-oson Zalaegerszegtől a vasi megyehatárig hóátfúvások miatt igencsak nehézkessé vált a közlekedés. A Magyarszerdahely és Újudvar közötti mellékút, valamint Zalakomár és a somogyi megyehatár közti szakasz járhatatlanná vált, de Nagykanizsa környékén több mellékútvonal is csak egy nyomon járható.

A Magyar Közút észak- valamint dél-dunántúli regionális főmérnökségeinek ügyeletein közölték: akinek nem ajánlott, ne üljön autóba, mert a folyamatos úttisztítás ellenére a viharos észak-nyugati szél miatt újból beteríti a hó az utakat. Teljesen megközelíthetetlen település azonban nincs a megyében.

Az Állami Autópályakezelő diszpécsere arról számolt be, hogy Zalában az M7-es autópálya és az M70-es autóút burkolata többnyire sónedves, de a hóátfúvások több helyen gondot okozhatnak a közlekedőknek. Az éjszaka folyamán több kisebb baleset is történt, de egyik esetben sem kellett lezárni a sztrádát a forgalom elől.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: éjfél óta kilenc esetben kértek segítséget kicsúszott járművekhez a megyében dolgozó tűzoltóktól, személyi sérülés azonban sehol nem történt. Zalaegerszeg határában, Ságod és Andráshida között egy pótkocsis teherautó műszaki mentéséhez vonultak ki reggel, míg a többi esetben személyautókhoz hívták őket, a legtöbb esetben Keszthely térségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva