Hírek

2010.02.10. 13:53

Kényszerszabadságra küldték a fogyatékos dolgozókat

Kényszerszabadságra küldtek értelmi sérült fiatalokat, mert az őket foglalkoztató intézmények egy része nem kapta meg a pályázaton nyert támogatást. A szaktárca arra hivatkozik: azért kellett szigorítani, mert sok intézmény nem megfelelő módon használta fel a rendelkezésre álló forrást.

MR1 - Kossuth Rádió

Kényszerszabadságra küldtek értelmi sérült fiatalokat, mert az őket foglalkoztató intézmények egy része nem kapta meg a pályázaton nyert támogatást. Sőt, még finanszírozási szerződésük sincs, ezért az érintettek a januári bérüket sem kapták meg. A Szociális Szolgáltatók és Ellátottak Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a tagszervezetek nem tudják kifizetni a fogyatékkal élő személyek munkabérét - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A szaktárca arra hivatkozik: azért kellett szigorítani, mert sok intézmény nem megfelelő módon használta fel a rendelkezésre álló forrást. Erre reagálva Pósfai Gábor az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta: ha egyes adott intézményekben eltérnek a jogszabályoktól, akkor az ügyeket egyedileg kellene kezelni, nem pedig az egész ágazatot, a fogyatékosokat érintő teljes ellátást kell szigorításokkal sújtani.

Eddig 70-80 ezer forint közötti béreket kaptak a fogyatékkal élő munkavállalók a nappali intézményekben, ez várhatóan 20-30 százalékkal csökken a normatíva csökkenése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva