Hírek

2010.02.09. 15:14

Konjunktúrajelek az idei állásbörzén

Úgy tűnik, a válság az új évben már nincs hatással a munkaerő-piacra, legalábbis ezt mutatja, hogy egyre több hazai vállalat kezd toborzásba. A március végén megrendezésre kerülő HVG Állásbörzén már most, a rendezvény előtt közel két hónappal elkelt a standok 70%-a.

Világgazdaság Online

A válság ellenére vannak olyan szakterületek, amelyekre nagy a munkaadói igény. A mérnöki, műszaki (különösen villamos- és gépészmérnökök), informatikai, valamint pénzügyi, gazdasági végzettségű diplomások iránt a gazdasági recesszió ellenére is kereslet mutatkozik. A 2009 tavaszi és őszi HVG Állásbörzén szintén ezek voltak a legkeresettebb végzettségek.

A szaktudás iránti igény egyre erősebben jelenik meg a munkaerő-piacon, így bár a válság még mindig negatív hatással van a kereslet-kínálati viszonyokra, egyes területeken már bizonyos szintű fellendülés tapasztalható.

A pozitív változásokat és várakozásokat mutatja az is, hogy a HVG Állásbörzén, mely két év alatt hazánk egyik piacvezető országos karriervásárává nőtte ki magát, már most, a rendezvény előtt közel 2 hónappal elkelt a kiállítói helyek 70%-a. A rendezvény iránti fokozott érdeklődésből és a visszatérő kiállítók nagy arányából látszik, hogy a vállalatok felismerték az állandó jelenlét fontosságát és a személyes kapcsolatfelvétel előnyeit.

Az eddig jelentkezett kiállítók többsége elsősorban mérnököket kereső gyártóvállalat, ezt követi az IT- és telekommunikációs szektor, amelyek a mérnökök és informatikusok legmeghatározóbb munkaadói. A kiállítói listában jelentős számban jelennek meg továbbá a szolgáltató központok és a pénzügyi szolgáltatásokat (bank és biztosítás) nyújtó vállalatok. Ezeken a helyeken főként gazdasági, pénzügyi végzettségű fiatalokat és több idegen nyelvet beszélő munkavállalókat keresnek. Több vállalat képviseli továbbá az autóipart, az energiaszolgáltatási szektort és a kereskedelmi láncokat is. A fenti kínálat a személyzeti tanácsadóknak köszönhetően más területek ajánlataival is kiegészül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva