Hírek

2010.02.03. 11:45

Lázadás a nagybankok ellen

Pénzkivétellel próbál meg fellázadni a nagybankok „uralma” ellen egy új mozgalom, amelyet a pénzügyi válság által kiváltott népharag hívott életre az Egyesült Államokban. Egyelőre azonban nem ismert, hogy a mozgalom hatására összesen hányan vitték át vagy tervezik átvinni pénzüket a kisebb lokális hitelintézetekhez, és bizonytalan a kezdeményezés várható tényleges hatása.

Világgazdaság Online

Annyi bizonyos, hogy a „Move Your Money” (vidd el a pénzed) mozgalom keretében már több ezren hagyták faképnél az olyan óriásokat, mint a Citi vagy a Bank of America, hogy betétjeiket helyi önkormányzati vagy szövetkezeti bankokra bízzák, amelyek nem voltak rászorulva az állami mentőcsomagokra. A lépést ugyanakkor nemcsak a Wall Streettel, de közvetetten Barack Obama kormányzásával szembeni kritikának is szánják a polgárok – mutat rá a Spiegel Online.

A mozgalom célja ugyanakkor nem csupán annyi, hogy emlékeztetőül szolgáljon a mértéket nem ismerő nagybankok számára. A kezdeményezők reményei szerint tömeges pénzkivétel esetén valódi hatalmi átrendeződés mehet végbe a bankszektorban. A pénzügyi rendszer stabilitásának növelését hozza magával, ha elegen lesznek azok, akik kis bankokba rakják át a pénzüket – írta a Chicago Tribune-ben Williams Smigiel, az öt illinoisi fiókból álló Liberty Bank for Savings igazgatótanácsának elnöke.

A kezdeményezés Arianna Huffington baloldali bloggertől származik, aki a Roosvelt Institute-tal és az amerikai bankok stabilitását vizsgáló Institutional Risk Analytics kutatóintézettel együttműködve kezdett a mozgalom népszerűsítésébe.

Szinte ingyen reklámot szolgáltatnak ugyanakkor a Move Your Money-nak a csillagászati bónuszokról és egyéb Wall Street-i visszaélésekről szóló híradások, illetve pletykák. Például az olyan híresztelések, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon három főbankár titkos találkozón tárgyalt arról, milyen új módszerekkel lehetne ismét befolyásuk alá vonni a washingtoni kormányzatot. De ide tartoznak azok az értesülések is, amelyek szerint a legnagyobb amerikai bankok bevételük 90 százalékát fizetésekre és jutalmakra költötték, illetve hogy a Wachovia, az USA negyedik legnagyobb bankja 3 százalékos jutalékot számolt fel haiti földrengés áldozatainak összegyűjtött segélyek kezelése után.

A cikk nem ért véget, lapozzon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva