Hírek

2010.02.04. 14:23

Meddig gyűrűzik még a BKV-ügy? Más politikusok is veszélyben

Több őrizetbe vétel, több előzetes letartóztatás és egy házi őrizet - egyelőre így vonható meg a BKV ügyében folytatott rendőrségi nyomozás mérlege.

MR1 - Kossuth Rádió

Bár a főpolgármester még múlt héten azt mondta: a hét elején lemondott Hagyó Miklós kézi vezérléssel irányította a BKV-t, a fővárosi ellenzéki képviselők már a botrány kipattanásakor is hangsúlyozták: politikai értelemben ezekért az ügyekért az egész városvezetés, köztük a főpolgármester is felelős - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Részben az önkormányzati törvény értelmében van felelőssége, a joginál is erősebb azonban a politikai felelőssége - mondta a Magyar Rádiónak a Méltányosság Politikai Elemző Központ vezetője. Antal Attila szerint ahol a büntetőjogi felelősség nem áll meg, ott a politikai felelősség megállapítható, és ilyen szempontból ennek lehetnek politikai konzekvenciái.

Ilyen például az elemző szerint Hagyó Miklós visszalépése a képviselő-jelöltségtől, illetve lemondása a fővárosi képviselői mandátumáról. Demszky Gábor esetében azonban a politikai következmény az elemző szerint nehezebben megfogható, hiszen ő már visszavonul a politikai pályáról, egy új városvezetés pedig csak akkor vonhatná felelősségre, ha felmerülne büntetőjogi érintettsége.

Mesterházy Ernő őrizetbe vétele miatt is főhet Demszky Gábor feje. Az őrizetbe vett főtanácsadó egyébként tipikus háttérember volt a városházán: 1980 óta tartozott Demszky szamizdatos holdudvarához, 1990-től pedig főpolgármesteri és SZDSZ-es kampányokban is segített. Mesterházy nem csak a Városházán, hanem a Miniszterelnöki Hivatalban is tanácsadóként tevékenykedett: még Szilvássy György volt kancelláriaminiszter felkérésére lett a MEH és a főváros közös projektjeinek előkészítője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva