Hírek

2010.02.26. 12:25

Megint gondja van az EU-nak a Google-lal

Az Európai Unió személyiségi jogokért felelős szervezete arra figyelmeztette a Google-t, hogy a Street View-hoz készült eredeti fényképeket a jelenlegi egy év helyett csak fél évig tartsa meg.

AP - Világgazdaság Online

Az AP birtokába jutott dokumentum szerint az EU egyrészt a fotók tárolási idejének megfelezését szeretné elérni, másrészt arra szólítja fel a Google-t, hogy előzetes figyelmeztetést adjon arról, hova készülnek a Street View autói.

A keresőóriás speciálisan felszerelt autókkal járja a városokat, amelyekről képsorozatokat készít, majd ezeket rögzíti a Street View alkalmazásban. A szoftver segítségével virtuálisan bejárható az adott település.

A Street View már több országban váltott ki felháborodást, mivel a jogvédők szerint sok esetben felismerhetőek a képeken látható személyek, akiknek ezzel sérülnek a személyi jogai. A Google számtalanszor engedett a nyomásnak és újra készíttette a kifogásolt képsorozatot. Az internetes óriás ezúttal tiltakozott az EU kérése ellen, mondván: joga van ahhoz, hogy egy évig tárolja a képeket és honlapjain előre figyelmezteti a felhasználókat arra, hova készülnek kamerás autói.

A Google és az Európai Unió viszonya az utóbbi pár hétben feszültté vált, miután Brüsszel versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett ellene három kereső szoftvert forgalmazó cég bejelentése nyomán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva