Hírek

2010.02.09. 11:24

Online banki kalkulátor a kkv-knek

Növekszik az igény a kkv-knál a kiszámítható és átlátható költségű számlacsomagokra

BAMA

A romló gazdasági környezet hatására egyre több kis- és középvállalkozás működésében jól megfigyelhető tendencia a fokozott árérzékenység. Míg azonban a gazdasági válság kitörését követően közvetlenül a vállalkozások vezetői elsősorban az olyan nagyobb költségterheket vizsgáltak felül, mint a bér-, a marketing-, vagy éppen az it kiadások, addig manapság már az olyan kisebb volumenű költségeket, mint például a számlavezetési szolgáltatások díjait is nagyon alaposan górcső alá vonják.

Egy a tavalyi esztendőben készült átfogó kutatás szerint a vállalkozások egy jelentős része igazán nyitott egy új típusú, úgynevezett átalánydíjas számlacsomagra, mely egyrészt kiszámítható és egyszerűen nyomon követhető banki költséget jelentene a vállalkozásuk számára, másrészt pedig számottevően csökkentené ilyen irányú kiadásait.

Ezeknek az igényeknek a felerősödésének köszönhetően egyre nagyobb verseny alakul ki a pénzügyi szektorban a kis- és középvállalkozásoknak (KKV) nyújtandó számlavezetési szolgáltatások területén is. Az ilyen szolgáltatásokat nyújtó meghatározó magyarországi pénzintézetek több tucatnyi számlacsomaggal igyekeznek jelenlegi és jövőbeni ügyfeleiket megnyerni.

<hirdetes_ctnetwork>A kínálat új, felépítését és struktúráját tekintve úttörő konstrukciója az Átalánydíjas számlacsomag. Ebben a kategóriában a maga nemében egyedülálló termékinnovációval lépett piacra a Raiffeisen Bank.

A piacon jelenleg megtalálható, vállalkozásoknak kínált számlacsomagok többsége esetében az ügyfelet terhelő banki költség több összetevőből alakul ki (pl. havi számlavezetési díj, forgalmi jutalék stb.), melyek pontos végösszege nehézkesen és bonyolultan kalkulálható.

 A kutatási eredmények figyelembevételével a Raiffeisen Bank új vállalkozói számlacsomagjai egy standard havi díjért korlátlan számú banki műveletet tesznek lehetővé, bizonyos forgalmi limitek figyelembe vételével.

A pénzintézetnél 8 különböző Átalánydíjas számlacsomagot fejlesztettek ki. A legolcsóbb csomag már havi 1950 Ft-ért igénybe vehető, amiért adott vállalkozás havi 500.000 forint kimenő forgalomig korlátlan számú elektronikus (internetes, telefonos) utalást és belföldi ATM-ből történő készpénzfelvételt bonyolíthat le. A komoly szakmai ismereten alapuló, specifikusan a kkv-k eltérő igényeire szabott csomagok nagy előnye - a kedvező ár mellett - kiszámíthatóságuk, hiszen adott vállalkozás előre tudja tervezni havi banki költségét, amennyiben tisztában van átlagos havi forgalmával.

„Bankunk kiemelten foglalkozik a kis- és középvállalkozásokkal, így tisztában vagyunk a vállalkozások eltérő igényeivel, céljaival. A cégek egyrészről szinte személyes tanácsadás jellegű kiszolgálást igényelnek, másrészt olyan innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését, amelyek eltérő bankolási szokásaikhoz minél jobban tudnak alkalmazkodni. Az Átalánydíjas számlacsomagok bevezetését többek között a fenti okok magyarázzák. Természetesen a jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági környezet is ösztönzött bennünket egy ilyen költséghatékony és ügyfélbarát számlacsomag kidolgozására – hangsúlyozta Toman Róbert, a Raiffeisen Bank üzletágvezetője

A pénzintézet honlapján online kalkulátort is működtet, mely az érdeklődők számára - bankolási szokásuk megadásával - automatikusan az optimális számlacsomagot ajánlja, és így könnyen összehasonlítható, hogy egy-egy Átalánydíjas számlacsomag használata mekkora megtakarítást jelentene adott vállalkozás esetében a jelenleg használt számlacsomagjukhoz képest. A megtakarítás mértéke éves átlagban akár 10-20%-os havi banki költségcsökkentést eredményezhet, ami egyben azt is jelenti, hogy egy ilyen számlacsomaggal a jelenlegi számlavezetési díj többszöröse is megtakarítható.

A Citibanknál is megtalálhatóak fix díjas konstrukciók a tranzakció alapú és a speciális, tevékenységre szabott csomagok mellett. A banknál az SME üzletág 0ft-tól 450 millió forint nettó éves árbevételig sztenderd számlacsomagokat ajánl a kkv-knak, a 450 millió forint feletti árbevétellel rendelkező ügyfelek számára egyedi ajánlatot készít.
A fix díjas csomagok lényege, hogy az ügyfél egy fix átutalási átalánydíjért korlátlan számú forint tranzakciót kezdeményezhet a Citibank Online rendszerén keresztül. Ez a számlacsomag 0 forint nettó éves árbevételtől 450 millió forint nettó éves árbevételig elérhető és mivel a díj a cég árbevételétől függ (és nem a tranzakció darabszámától), ezért elsősorban a nagy forgalmú cégeknek jelent kedvező megoldást.
Tranzakciós csomagok esetén az ügyfél minden tranzakciója után a tranzakció típusához rendelt díj kerül felszámításra. A csomag 10 millió forint nettó éves árbevételtől érhető el és elsősorban kisebb forgalmú cégeknek ajánlja a pénzintézet.

A fentiek mellett árbevételtől függetlenül, a cégek működésére szabva találhatóak a Citibank kínálatában még speciális számlacsomagok Könyvelői és Könyvvizsgálói, valamint Ügyvédi és Közjegyzői irodák részére. A pénzintézet termékfejlesztői külön számlacsomagot alakítottak ki a magas  devizaforgalommal (Deviza Plusz) rendelkező, valamint magánoldalon CitiGold számlavezető (Gold) CitiBusiness ügyfeleink számára is.  Az első kártyát, az első devizaszámlát, valamint a Citibank Online rendszer használatát minden típusú csomag esetén díjmentesen biztosítja a bank az ügyfeleinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva