Hírek

2010.02.05. 13:48

Orbán Viktor: oligarchák kormányoznak, rendet kell tenni

Orbán Viktor évértékelő kampánybeszédében erős államot, jó kormányzást, rendet, és az emberek érdekeiért létező gazdasági rendszert ígért hatalomra jutásuk esetén. A Fidesz elnöke a kiábrándult szocialista szavazók mellett számít a jobbikos szavazókra is.

Világgazdaság Online

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője szerint az kérdés, hogy a pártelnök beszéde az eddigi irányvonalat viszi-e tovább vagy új irányt szab a kampánynak. Szomszéd szerint nem lesz változás az eddigi irányban.

Először Balog Zoltán képviselő beszélt. A héten 80 éves Csoóri Sándor megérkezését tapssal köszöntötte a szónok és a résztvevők is. A közönség soraiban látható Pozsgay Imre, a volt állampárt egyik vezetője is.

Tetszik amit Orbán Viktor mond? Vagy épp ellenkezőleg, kirázza tőle a hideg? Nyilvánítson véleményt, nyomjon a megfelelő hüvelykujjra. Ha van twitter-accountja, elmondhatja véleményét 140 karakterben is, a többiek mondandóját peddig ">ITT követheti nyomon.

"Véletlen nem létezik" - kezdte országértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje, aki egy Emerson Lake&Palmer dalszövegből vett idézettel folytatta beszédét. A pártelnök szerint neki egyetlen üzenetet kiált a mai Magyarország: Változtass.

"Ma gyengének látnak minket, aminek a gyenge kormányzás az oka. Az erőtlen vezetőket és a gyenge országokat sehol sem tisztelik. Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős kormánya legyen. Olyan erős vezetésre van szükség, amely képes dönteni - emelte ki Orbán Viktor.

Az alkalmazkodásra épített hatalomgyakorlás (amikor Bécs, Moszkva, Brüsszel, Washington parancsait kell követni) nem járható út. A szüntelen alkalmazkodás a jellemtelenség melegágya is lehet. Orbán Viktor beszédében a magyarok kisszerűsége helyett a magyarok nagyszerűsége mellett tett hitet.

A pártelnök szerint 2009-ben új világ született, amely leszámolt azzal az illúzióval, hogy munka, valódi érték nélkül, csak számokra alapozva nem lehet sikert elérni.

"Nagyot változott a világ: a globalizáció iránya megfordult, a szél most már kelet felől fúj, ahogy Ázsia súlya a világgazdaságban egyre nő" - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország csak akkor találhatja meg helyét ebben az új világrendben, ha erős vezetése, erős gazdasága lesz.

"Csak olyan politikának van értelme, amely a magyaroknak testi szellemi gyarapodás és lelki nyugalmat hoz" hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint a Gyurcsány-korszaknak nevezett elmúlt 8 év rettenetes károkat okozott az országot. Ugyanakkor Orbán Viktor szerint a "félelem és a kudarc" korszaka hamarosan végetér Magyarországon.

A miniszterelnök-jelölt szerint az elmúlt években a kormáyzat élén igazi magyar "oligarchák" álltak. "A jelenleg hatalman lévők a törvények fölé helyezték magukat, erre láthatunk példát Budapesten, ahol lassan bárki, aki megfordult a városvezetésben, az lassan rács mögé kerül" - mondta Orbán.

"A jövő kormányzása nem jelentheti azt, hogy szemet hunyunk és átlépünk azon, ami történt. A szocialisták gyakran kérdezik, mi szükség van felelősségre vonása. ... Ám ezzel nem múltnak tartozunk, hanem a jövőnek, nem hagyhatunk olyan országot a gyermekeinkre, amelyben a bűnük következmények nélkül maradnak, a politikusok nem válllalják a felelősséget tetteikért és szavaikért.

Orbán feltette a kérdést: "Van-e olyan ösvény, amely az embereket elvezetheti a politikához". Az elnök szerint, erre van még esély, mégpedig  úgy, hogy végre az emberek kerülnek a középpontba.

Fontos, hogy a munka, család, otthon fogalma ismét jelentőséget kapjon, az embereket megbecsüljék: olyan hely kell, ahová hazatérjenekek, s igazi család várja a dolgozókat - hansúlyozta  Orbán, hozzátéve: ehhez meg kell szabadulni a diktatúrától, hiszen szabadság nélkül a rend csak nyomasztó káosz.

A gazdaságról szólva megismételte: 10 év alatt egymillió munkahelyet teremtenek.

Orbán szerint rehabilitálni kell a termelést, ma ugyanis nincs becsülete - a magyar kapitalizmus fejlődési rendellenesség, igaz, azt is hozzátette: az atnikapitalizmus még ennél is rosszabb. A bankok a termelésről szóló papírokba fektetnek, nem a termelésbe magába, korholta a pénzintézeteket.

A Fidesz a jegybank, pénzügyi felügyelet átépítését is megemlítette.

Olyan gazdasági rendszer kell, amely több esélyt ad a magyar embereknek: saját lábára kell állítani a magyar gazdaságot. Orbán szerint a magyar válságkezelés kudarcot vallott, mert nem tudta megvédeni a munkahelyeket.

Az egészségüggyel kapcsolatban megemlítette, hogy a várólistákat a felére kell csökkenteni.

Egymillió munkahely létrehozása, hazai kkv szektor támogatása, magyar termékek, földek, vizek védelme - ezek a legfontosabb feladatok - ígéri Orbán a kormányfeladatokat sorolva. Ehhez új munkahelyek is kellenek, sőt az egészségügyi rendszert is meg kell menteni, hiszen az emberek akkor tudnak dolgozni, ha egészségesek.

"Gyenge kormány, egyenlő gyenge közbiztonság": Orbánék harcot igérnek a bűnözők ellen, fajra, korra, nemre való tekintet nélkül.

Szociális biztonság: minden gyermek befektetés az országnak, hiszen a javak előállításában vesznek majd rész, itt az idő ennek is a helyreállítására Orbán szerint. Hozzátette: Magyarország következő kormányának, a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

Ha a szocialisták térdre is rogyasztották az országot, a magyarok nem omlottak össze, s erőt kell meríteni egy jobb és skieresebb holnaphoz. Ekkor sikerül az előrejutás, s később a siker is - tette hozzá Orbán, megjegyezve: ezért fontos a változás, változtatás, az optimizmus. Ugyanakkor Orbán Viktor szerint a "félelem és a kudarc" korszaka hamarosan végetér Magyarországon.

Mindenkinek a változás részeseinek és nyertesének kell lenni - Az ország egyik fele csalódott, a másik meg dühös. Csalódott, mert visszaéltek bizalmával, dühös,, mert rászedték. Innen kell megtalálni a reményt, az átjárót, mely elvezet a nagy tervek, tettek, bizalom és a közös siker korszakába - mondta Orbán, hozzátéve: reménytelen ország nincs, csak reménytelen kormányok.

Orbán hangsúlyozta: csak egyetlen igazi felmérés létezik, ez pedig a választás. "Kis különbség, kis változás, nagy különbség, nagy változás" - idézte a Fidesz elnöke Puskás Öcsit, hozzátéve: Magyarország megérdemli a nagy változást. Magyarország népének szavai szerint joga van olyna kormányra, amely hisz a magyarokban és megadja nekünk a tiszteletet. Orbán hisz abban, hogy az ostoba mohóság helyett a szolgálatot várják el a magyarok, de azt kéri: saját maguktól is várják el a magyarok, mert csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni is fog.

Hozzátette: a közös értékeket és erős kormányzást mutató országot ismét tisztelni fogják. Egy erős kormány képes lesz feledtetni azt a szégyent, amelyet a Gyurcsány-kormány okozott. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok - fejezte be beszédét a Fidesz elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva