Hírek

2010.02.09. 14:21

Postabank-per: 450 milliós perköltséget kell fizetnie az államnak

Elvesztette a postabanki könyvvizsgálók ellen indított pert a Magyar Állam. A Legfelsőbb Bíróság (LB) a keddi felülvizsgálati eljárásban megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla 2009 májusában hozott jogerős, elutasító döntését. Így az államnak mintegy 450 millió forint perköltséget kell fizetnie.

Világgazdaság Online

Az állam amiatt nyújtott be keresetet az egykori Postabank hajdani könyvvizsgáló cégei, a Deloitte, az Arthur Andersen és a Prudentia ellen, mert álláspontja szerint hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézetről, gazdasági eredményeiről hamis kép alakuljon ki. Azt állította: mintegy 40 milliárd forint kár érte a részvények névértékének - 20 ezer forintról 5 forintra történt - csökkenése miatt, és további, több mint 130 milliárd forintos konszolidációs vesztesége keletkezett a pénzintézet 1998. decemberi alaptőke-emelése kapcsán.

Az elsőfokú ítélet 2005 májusában az Andersen és a Prudentia vonatkozásában elutasította a keresetet, ugyanakkor kimondta, hogy a Deloitte-ot és az államot fele-fele arányban terheli a felelősség. Másodfokon, 2007-es ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla a részvény névérték csökkenésben megnyilvánuló vagyonvesztés miatti felperesi igényt jogerősen elutasította, a konszolidációs kárra vonatkozó vitában új eljárást rendelt el.

A konszolidációs követelésről az elsőfokú bíróság 2008 októberében döntött, elutasította az állam keresetét. Az eljárás során többször is hangsúlyozta az igazságügyi szakértői bizonyítás szükségességét, és felhívta a felperes állam figyelmét a bizonyítási indítvány előterjesztésére. Az állam - vagyis a pénzügyi tárca - ezt nem teljesítette, így a perből a Deloitte került ki nyertesen. A Fővárosi Ítélőtábla hatályában fenntartotta az elsőfokú döntést. Kedden pedig az LB -  az eljárt bíróságok álláspontját megismételve - kiemelte, hogy a bizonyítás a felperest terhelte, erre azonban többszöri figyelmeztetés ellenére sem szolgáltatott peranyagot. Így az alaptalan a felülvizsgálati kérelmet elutasította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva