Hírek

2010.02.09. 09:52

Soha nem látott támadás indult az euró ellen

A Chicagói Árutőzsde adatai azt mutatják, hogy a befektetők eddig nem látott mértékű short pozíciókat építettek ki az euró ellen. A közös európai valuta óriási támadás előtt áll.

Financial Times - Világgazdaság Online

A február másodikáig tartó héten eddig nem látott szintű short pozíció építés zajlott a Chicagói Árutőzsdén. A börze adatai a fő iránymutatók a fedezeti alapok (hedge fund) tevékenységét illetően. A Financial Times szerint a kérdéses időszakban 40 ezer, az euró elleni "fogadást" kötöttek a befektetők, amelyek összértéke 7,8 milliárd eurót tesz ki.

Soha ilyen short támadás nem indult még az euró ellen, ami azt jelzi, hogy a befektetők egyre kevésbé bíznak a közös európai valutában. A görögországi deficit gondok mellett növekvő aggodalommal tekintenek a spanyol és portugál állam fiskális helyzetére is.

Madrid ezért hétfőn PR kampányt indított a befektetői aggodalmak csökkentésére, a pénzügyminiszter és helyettese Londonban kötvényesekkel tárgyaltak. A tárca vezetői igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy Spanyolország az ígéreteknek megfelelően 2013-ra 3 százalékra csökkenti a deficitet a múlt évi 11,4 százalékról.

A spanyol kormány meggyőződése szerint országát unfair módon kezelik a befektetők, José Blanco közmunkaügyi miniszter megfogalmazása szerint pénzügyi spekulánsok támadják az eurót, a miniszter kritizálta azokat, akik "apokaliptikus" képet festenek országa pénzügyi helyzetéről.

Az euró pénteken 8 havi mélypontra esett a dollárral szemben, de hétfőre kissé erősített: tegnap egy euró 1,368 dollárt ért

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva