Hírek

2010.02.08. 12:51

Stabil a magyar katonák állapota

Magyar katonák sérültek meg Afganisztánban. Gránátvetővel lőttek rá a konvojra, az egyik katona artériás, a másik hámsérülést szenvedett. A súlyos artériás sérülést szenvedett századost egy érsebész megműtötte, állapota stabil.

MTI

Helyi idő szerint vasárnap 11 óra 16 perckor támadták meg a négy terepjáróból álló magyar konvojt Baglan tartományban. A magyar honvédség Afganisztán északi részén 2006 októbere óta vezeti a tartományi újjáépítési csoportot. A magyar katonák egy ellenőrzésen voltak a tábortól 80 kilométerre. Hazafelé érte őket a támadás. Lesből, vállról indítható gránátvetővel két, úgynevezett RPG-gránátot lőttek ki a jól páncélozott Humvee-terepjárókból álló konvojra. Az első gránát a második terepjárót találta el, a második lövedék célt tévesztett - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Az eddigi vizsgálatok alapján a jobboldali páncélozott üvegen hatolt be az RPG lövedék. Mivel ennek az autónak nagyon erős a páncélzata, még az üveg is nagyon erősen páncélozott, ezért a gránát nem tudta kifejteni a hatását, és bent már nem tudott kárt okozni a gépjárműben ülőkben, csak azok az üvegből leváló repeszek, amelyek a robbanás hatására leszakadtak.

A sebesülteket helikopterrel vitték a kunduzi német katonai kórházba. A súlyos artériás sérülést szenvedett századost egy érsebész megműtötte, állapota stabil. A feltételezett támadókat két órával később a helyi rendőrség elfogta. Két pakisztánit gyanúsítanak a támadással. Az afganisztáni misszióban eddig már két magyar tűzszerész meghalt, és többen megsebesültek. Összesen 340 magyar katona szolgál Afganisztánban.

Akár haza is jöhet a külszolgálatban megsérült katona, mert ezt a honvédség minden esetben felajánlja a sérülteknek - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva