Hírek

2010.02.15. 09:22

Tölgyessy: abszolút többsége lehet a Fidesznek, kérdés a kétharmad

A magyar választási rendszer igyekszik kompromisszumot keresni az arányosság és a kormányozhatóság között, a győztes biztos többséget kap, ezért vihette végig eddig mindenki a négy évet, ugyanakkor a kétpólusú törekvéseket erősíti, nem nagyon enged be új szereplőket, a Jobbik megjelenése azonban jelzi, hogy kellő támogatottsággal ez az áttörés mégis sikerülhet – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban.

Magyar Rádió

Az alkotmányjogász úgy látja, a magyar választási rendszer szinte háromfordulós, ha ugyanis valaki nem képes elég jelöltet állítani, nem tud elindulni, és nem fogja elérni az ötszázalékos küszöböt. Az ajánlószelvények szerinte alkotmányossági kérdéseket is felvető gyűjtése tulajdonképpen egy nyílt szavazás, amely a legkisebb pártokat rögtön kidobja. Ennek a szűrőnek az első választásokon még volt szerepe, ha ugyanis nem lett volna, hatvan-hetven párt is felkerülhetett volna a listára, mostanra azonban érdemes lehet végiggondolni, szükség van-e rá ilyen formában.

Tölgyessy szinte biztos abban, hogy abszolút többsége lesz a Fidesznek, a kérdés szerinte csak a kétharmad lehet.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva