Hírek

2010.02.28. 11:24

Történelmi méretű természeti csapás Chilére

Már meghaladja a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma. A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengésnek szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét.

MTI

Több mint negyven utórengése volt az első földmozgásnak. Edmundo Perez Yoma belügyminiszter  úgy fogalmazott, hogy "történelmi méretű természeti csapás" sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 óta nem volt ilyen erejű földrengés az országban, de - tette hozzá - két-három napon belül az élet visszatér a normális kerékvágásba. Közben egy nagyobb szökőártól tartva a japán hatóságok elrendelték 320 ezer ember kimenekítését az ország fő szigetén, Honsún.
 
A helyi válságkezelő hatóságok egyik illetékese úgy vélte, valószínűtlen, hogy "drámai" mértékben emelkedni fog az áldozatok száma. A chilei hatóságok szerint a korábban közöltnél ötször több, közel kétmillió embert sújtott a földrengés. Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a károk rendezéséhez.
 
A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár komoly károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szanaszét a város víz alá került utcáin.
 
Az amerikai média figyelmét leginkább a Hawaii-szigetek kötötték le. A CNN hírtelevízió élő adásban, a szigetcsoport több pontjáról tudósított az óriáshullámok közeledtéről, de végül elmaradt ez a fordulat: a hullámok a vártnál később érkeztek, és a becsültnél kisebbek voltak. Hawaiin a szökőárriadó két órán át tartott, majd lefújták.
 
A japán hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a chilei földrengés akár három méteres hullámokat korbácsolhat a szigetország keleti partjainál. A hatóságok több százezer ember evakuálását rendelték el a partvidéken. Felszólították a térségben élőket, hogy magasabban fekvő területekre meneküljenek, és semmiképpen se merészkedjenek a partra. Előrejelzések szerint leginkább Honsú sziget északkeleti partvidékét fenyegeti a szökőár.
 
Japán térségében először a Tokiótól közel kétezer kilométerre délkeletre fekvő Minami Tori-szigeten észlelték a "cunamit", de az óriáshullám helyett mindössze tíz centiméteres tengerszint-emelkedést mértek a chilei földrengés hatásaként. Nem sokkal később a fővárostól 970 kilométerre északkeletre, a Hokkaido szigetén található Nemura településnél csupán 30 centiméteres volt a szökőár.
 
Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken és Szahalin szigetén is cunamiriadót fújtak, majd kisvártatva visszavonták azt. Az orosz hatóságok azt várták, hogy a szigetek partvidékéhez akár kétméteres hullámok is érkezhetnek, s a víz eláraszthatja a part mentén fekvő településeket. Kamcsatka déli részén mindössze harminc centiméteres hullám keletkezett, rácáfolva a félelmekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva