Hírek

2010.02.02. 12:41

Újabb leépítések az Opelnél? - Dühös a szakszervezet

Az Opel dolgozóit képviselő szakszervezet őszintétlenséggel vádolja a céget és elfogadhatatlannak tartja, hogy – állítása szerint – újabb kétezer alkalmazott veszítheti el állását az autógyárnál.

Automative News - Világgazdaság Online

Klaus Frank, az Opel-dolgozók érdekképviseletének vezetője úgy fogalmazott: teljesen őszintétlen és megmagyarázhatatlan, hogy az Opel most bemutatott terveiben az előzetesen bejelentettnél több elbocsátás szerepel. A szakszervezet azt állítja, hogy a GM leánya 2 ezer fővel növelné a leépítések számát.

Ugyanakkor Nick Reilly vezérigazgató tagadta, hogy változtattak volna a számokon, mint mondta, nem áll a vállalat szándékában, hogy eltérjen az eredetileg közölt 8 300 fős létszámcsökkentéstől – tudósít az Automative News. Reilly magyarázata szerint a kifogásolt plusz 2 ezer fő azokat a dolgozókat takarja, akik már 2006-ban jelentkeztek a nyugdíjazást megelőző részmunkaidős programhoz.

A Reuters a GM hatodik számú fenntarthatósági tervére hivatkozva azt közölte, hogy a konszern 9 300 fővel csökkentené az Opel dolgozóinak számát, ennek nagy része – 5 660 fő – Németországban veszítené el munkáját.

A GM már a múlt hónapban felbőszítette a szakszervezeteket azzal, hogy döntött az antwerpeni Opel-gyár bezárásáról, a lépést az egyik érdekképviseleti vezető hadüzenetnek nevezte. A hétfői találkozót tovább élezte, hogy a szakszervezetek szerint kiderült: az Opel a tervekkel ellentétben nem csökkenti 35 százalékkal a menedzsment fizetését, sőt: új vezetőket vett fel.

A GM február közepére szeretné elfogadtatni az átalakítási terveket az alkalmazottakkal. Az antwerpeni gyár bezárásával kapcsolatos bejelentés után azonban a szakszervezetek berekesztették az évi 265 millió eurós, öt évre szóló bércsökkentésre vonatkozó tárgyalásokat az anyacéggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva