Hírek

2010.02.15. 16:18

Vészesen apad a magyar lakosság

Negyven év múlva jócskán 10 millió fő alá csökkenhet a magyar lakosság létszáma – derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács felkérésére készített legfrissebb tanulmányból.

Világgazdaság Online

Aggodalomra ad okot a magyar népességfejlődés várható alakulása: a legoptimálisabb előrejelzések szerint ugyanis 2050-re már csak 8,9 millió főre tehető majd a lakosság létszáma – derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács felkérésére készített legfrissebb tanulmányból.

Tóth Pál Péter, a tanulmány egyik szerzője szerint a létszámváltozás mellett a korösszetétel alakulása sem kecsegtet túl sok jóval, mivel az egyre idősödő társadalomban a közép-korosztályok létszáma is csökkeni kezdett. A jelenlegi prognózisok szerint a következő 15-20 évben milliós nagyságrendű létszámcsökkenséssel kell majd számolni a munkaerőpiacon aktívak körében.

A gondokat tetézi, hogy a magyarok gyermekvállalási hajlandóssága a halandóság szintjére csúszott vissza. A szakértők szerint ezért a tendenciáért nagyban felelős az állam, hiszen a szülők körében továbbra is elrettentő erővel bír az a tény, hogy a gyermeknevelés költsége 70 százalékban a család, és csak 30 százalékban az állam pénztárcáját terheli.

A szakértők szerint a politikusoknak végre fel kéne hagyniuk a 4 éves, ciklikus gondolkodással, és egy átfogó, hosszú távú megoldást kéne nyújtania a népesség problémáira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva