Hírek

2010.02.09. 11:19

Zöldre váltanak az európai nagyvárosok

Nyolcvan százalékkal kívánják csökkenteni károsanyag-kibocsátásukat 2050-re azok az európai városok, amelyek csatlakoztak az EUCO2 80/50 nevű klímavédelmi kezdeményezéshez.

Világgazdaság Online - Mayer György

A projekt keretében a résztvevő városok már elkészítették széndioxid-kibocsátási leltárukat és hozzá kezdtek a csökkentésre irányuló stratégiák kidolgozásához is. A kezdeményezéshez csatlakozó, összesen 48 millió lakosnak otthont adó 15 európai nagyváros a GE-t nyerte meg egyedüli cégként partneréül az ambiciózus célok eléréséhez. Az európai nagyvárosok a globális szintű üvegházgáz-kibocsátás mintegy 10 százalékáért felelősek. A jelenleg Európa össznépességének közel 10 százalékát kitevő 15 nagyvárosnak (az EUCO2 80/50-kezdeményezést a németországi Nagy-Hamburg városrégió vezeti, melyhez Brüsszel, Frankfurt, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Madrid, Nápoly, Oslo, Párizs, Porto, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart és Torino is csatlakozott) az a célja, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal, 2050-re pedig 80 százalékkal csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

Az EUCO2 80/50 projekt pozitív példája annak, hogy nemcsak országos és nemzetközi viszonylatban, hanem nagyvárosi önkormányzatok szintjén is eredményeket lehet elérni a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Számos olyan probléma van, amely csak városi-térségi szinten kezelhető igazán hatékonyan, és a klímaváltozás ezek egyike. Csak egy nagyvárosi térség tudja az energetikai, társadalmi, gazdasági, közlekedési, környezetvédelmi és várostervezési érdekeket úgy összehangolni, hogy közös döntés szülessen az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének módjáról, és a döntés a gyakorlatban is megvalósuljon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva