Hírek

2010.03.24. 12:35

A Fidesz ígért intézkedései serkentik a gazdaságot

A Fidesz által ígért munkával kapcsolatos terhek csökkenése nagyobb aktivitást eredményezhet, amely már 2011-ben érezhető lesz – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bod Péter Ákos közgazdász.

InfoRádió

Amíg a Fidesz kedvezőbbé teheti ígéretéhez híven a munkavállalást, és –adást, addig más területeken szigoríthat – mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Corvinus Egyetem tanára hozzátette: ha az új kormány enyhíti a munkával kapcsolatos terheket, abból az is következik, hogy az inaktivitás relatív terhe megnő, ami már önmagában serkenti a munkavállalást. Bod Péter Ákos szerint a nagyobb aktivitást nagyobb nyereséget hoz, a többlet pedig már 2011-ben jelentjezhet.

A gazdaságnak vannak emellett lélektani faktorai is: a kormányzati ciklus végét jellemző bizonytalanságok hatására félretett üzleti tervek a kabinetváltás után előkerülhetnek. Ha ez bekövetkezik, az ugyancsak serkenti a gazdaságot - fűzte hozzá a szakértő.

Az, hogy ki milyen GDP-számot jósol idénre, nagyban függ attól, hogy mit gondol a háztartások várható fogyasztásáról - mondta Bod Péter Ákos, aki szerint ezt részben a bankok üzletpolitikája, részben pedig lélektani feltételek alakítják.

Ha az emberek ismét kapnak hitelt, de nem tanultak a múltból, újra vadul fogyasztani kezdenek - vélekedett a Corvinus Egyetem tanára, megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemrég életbe lépett, a hitelezés feltételeinek módosításáról szóló törvénnyel a törvényalkotó "levagdosta a szélsőségeket", nincsenek már ésszerűtlen konstrukciók a piacon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva