Hírek

2010.03.11. 12:05

A font halálára spekulálnak

A brit gazdaság súlyos helyzete és a közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatos bizonytalanság magyarázza a font utóbbi hetekben tapasztalt gyengülését.

Világgazdaság Online

Március elején már csak másfél dollárt adtak egy fontért a piacon, és az euróval szemben is 1,10-re gyengült a brit fizetőeszköz - annak dacára, hogy az európai valuta maga sincs túlságosan jó passzban. Úgy tűnik, hogy a nagy fedezeti alapok és más spekulatív befektetők a font "halálára" játszanak.

A Der Spiegel elemzése párhuzamot von a mostani helyzet és az 1976-os brit gazdasági krach között. Akkor a makrogazdasági egyensúlyhiány és a font jelentős gyengülése oda vezetett, hogy Őfelsége pénzügyminisztere, Denis Healey megalázó feltételek mellett volt kénytelen kölcsönt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól.

Részletes devizaárfolyamokat itt találhat!

A font elleni spekulatív támadás most az 1976-osnál is rosszabb gazdasági viszonyok mellett indult meg. Az államháztartási hiány tavaly elérte a GDP 12,9 százalékát, és az idénre még többet, 13,2 százalékot jósol az IMF. (Annak idején kevesebb mint fele ennyi volt a deficit.). Az egykor virágzó londoni pénzügyi szektort csak milliárdos állami injekciókkal lehetett életben tartani, és egyelőre a recesszióból való kilábalás jelei sem olyan bíztatóak, mint például Németországban. Minden jel arra mutat, hogy az elmúlt években a görögökhöz hasonlóan a britek is nagyobb lábon éltek, mint amit valójában megengedhettek volna maguknak.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva