Hírek

2010.03.07. 13:40

A Lehman-pánik óta a legmagasabb értéken a FTSE-100

Fennállása legjobb tizenkét havi teljesítményével visszaemelkedett az amerikai Lehman Brothers nagybank bukása előtti szintek közelébe a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója, amelynek a font külső értékvesztése is felhajtóerőt adott, növelve az exportra termelő brit nagyvállalatok részvényeinek vonzerejét.

MTI Eco

A mutató az elmúlt kereskedési hetet 5599,76 ponton zárta, 59 százalékkal magasabban a Lehman-pánik utáni zárási mélypontnál: azt tavaly március 3-án mérték, 3512,09 ponton.

A Financial Times hétvégi kimutatása szerint a FTSE-100-tagvállalatok papírjainak árfolyama jelenleg átlagosan a cégek által jósolt, egy részvényre jutó idei eredmények tizenkétszerese; ez a látványos emelkedés ellenére még mindig elmarad a hosszú távra számolt átlagtól, amely tizennégyszeres.

A FTSE-100 egyelőre messze jár attól is, hogy a kétezres évek első tíz évében összességében elszenvedett több mint másfélezer pontos veszteséget ledolgozza. Az 1984. január 3-án, ezer pontos bázisszinten indult fő londoni tőzsdeindex 1999. december 31-én, pénteken ugyanis 6930,20 ponton zárt, 1330 ponttal magasabban a múlt heti zárónál.

Az elmúlt egy év ezzel együtt is meredek tőzsdei árfolyamnyereségeinek egyik fő hajtóereje a gyenge font, amely a részvényeket eleve olcsóbbá teszi a külföldi befektetőknek, és segíti a brit tőzsdei vállalatok exportbevételeit is, ezzel növelve vonzerejüket.

A brit fizetőeszköz az elmúlt kereskedési hetet csaknem egyévi mélyponton kezdte a dollárral szemben, és az euróhoz mérve is idei legalacsonyabb árfolyamát érte el, miután egyre bizonytalanabb a hamarosan esedékes brit parlamenti választások kimenetele, és így annak piaci megítélése is, hogy lesz-e elég erős parlamenti háttere a következő brit kormánynak a példátlan államháztartási hiány határozott lefaragásához.

Jóllehet a hét végére valamelyest visszaerősödött a font, hét közben mértek 1,48 dollár/font alatti árfolyamot is, ami tavaly május óta nem látott mélypont volt.

Az euró a hét során a 0,9150 fontot is megközelítette a londoni bankközi piacon.

A font lemorzsolódása jó ideje szinte folyamatos. Az euró egysége az 1999-es indulás napján még csak 0,71 fontot ért, és a font másfél éve 2 dollár felett járt.

A piaci szereplők az új brit kormánytól hathatós lépéseket várnának az államháztartási hiány lefaragására, ám attól tartanak, hogy a közvélemény-kutatási adatokból körvonalazódó választási "döntetlen" esetén nehéz lenne meghozni a szükséges és fájdalmas intézkedéseket.

A csillagászati összegeket felemésztő gazdaságösztönzés és banki tőkepótlás nyomán a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási deficit a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben, független londoni elemzők prognózisai szerint azonban a valós hiány közelebb lesz a 14 százalékhoz.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor''s az idei brit pénzügyi év költségvetésének bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok korrekciója nélkül a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

A Financial Times minapi elemzése szerint a piac a hitelminősítőket megelőzve már "leminősítette" Nagy-Britanniát, a brit kormánykötvények befektetői ugyanis olyan hozamokat várnak el, amelyek az elit "AAA" besorolásnál gyengébb osztályzatú államadósok kötvényeire jellemzők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva