Hírek

2010.03.26. 07:34

Andor: Nem lesz uniós minimálbér

Nem lesz EU-s minimálbér, sem Magyarországon, sem más tagállamban, egy darabig még biztosan nem.

Világgazdaság - Kocsi Margit

 Andor László, a területért felelős magyar európai uniós biztos kérdéseinkre válaszolva értésre adta: a bérpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, vagyis minden tagállam maga jogosult dönteni a minimálbér bevezetéséről, ebbe az EU-nak nincs beleszólása.

Ugyanakkor maga is elismerte, hogy valóban egyre gyakrabban esik szó a minimálbér uniós szintű bevezetéséről. A belga soros elnökség – amely a jelenlegi spanyol elnökséget váltja júliustól, közvetlenül megelőzve a 2011. január 1-jén induló magyar EU-elnökséget – például célkitűzésként szerepelteti programjában annak előmozdítását, hogy valamennyi tagállamban vezessék be a minimálbért. Jelenleg a huszonhétből húsz tagországban van minimálbér.

A La Libre Belgique kedden arról tudósított, hogy uniós minimálbér bevezetését szeretné elérni Belgium, mert az hozzájárulna a versenyképesség javulásához és a tagállamok közötti szo-
ciális különbségek csökkentéséhez. A brüsszeli lap szerint ezzel egységesítenék az egyes országokban lévő megélhetési költségekhez való viszonyítási szintet. Ez utóbbi egységes minimális arányként az átlagbér 60 százaléka lenne.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva