Hírek

2010.03.16. 15:44

Az erős rubeltől tartanak Oroszországban

Az elkövetkező három évben akár 20 százalékot is erősödhet a rubel, ami nehéz helyzetbe hozná a feldolgozóipari cégeket, és visszatarthatja a gazdasági növekedést - jelentette ki Andrej Klepacs helyettes gazdasági miniszter.

Világgazdaság Online

Klepacs szerint a jegybanknak újra kellene gondolnia a devizapiaci intervenciók leállításáról szóló döntését, mert a rubel már erősebb, mint volt a válság kirobbanása előtt.

A jegybank 2008 augusztusa és 2009 januárja között 35 százalékkal értékelte le a nemzeti fizetőeszközt, azóta viszont - főként az olajárak emelkedése nyomán - a rubel 20 százalékkal erősödött.

Az orosz gazdaság újjáéledésének számos kockázat szab komoly határt, ám még így is valószínűbb a 4-4,5 százalékos bővülés az idén, mint a hivataloson előrejelzésben szereplő 3-3,5 százalék - vélekedett Klepacs. A GDP januárban 5,2 százalékkal növekedett éves alapon, a tavalyi év negatív rekordot jelentő, 7,9 százalékos visszaesése után. Az év első hónapjában az ipari termelés éves szinten 7,8 százalékkal bővült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva