Hírek

2010.03.18. 14:05

Csalódást okozott az első két havi nettóbér

Sokkal bonyolultabb lett az idén a jövedelemadózás - Bírság fenyegeti a munkavállalókat

Világgazdaság Online

Csalódást okozott az első két havi nettó bér a munkavállalók egy része, különösen a közszférában dolgozók számára: sokan ugyanis nem sokat, vagy semmit nem éreztek az év elején hatályba lépett, és nagy hírveréssel beharangozott személyi jövedelemadó-csökkentésből. Pedig csak arról van szó, hogy az nem jár automatikusan az adózóknak, azt külön kérni kell, vagyis kellett volna.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ugyanis 2008. óta csak utólag, az adott évről szóló bevallás birtokában érvényesíti a jóváírást, hacsak az adózó az év folyamán nem kéri ennek havi alapon történő figyelembe vételét. Erre azonban az idén sokszor annak ellenére sem került sor, hogy éves szinten a kérdéses összeg akár 181 200 forint is lehet. A kellő nyilatkozat megtétele után tehát az adózóknak maximum havi 15 100 forint jár adójóváírás gyanánt. Ha viszont ezt nem igényelték, akkor az átlagosnak számító, havi 150-200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett nem sok marad az szja-csökkentésből.

Korántsem lenne azonban igazságos az adózók nyakába varrni ezeket a visszásságokat. Az adójóváírásnak ugyanis eddig – 2002. óta – a fő feladata a minimálbér adómentességének a biztosítása volt. Igaz, évek óta ennek sem felel meg, hiszen az adóterhelés a hivatalos minimálbér-küszöb alatt néhány ezer forinttal már belép. Így van ez most is: havi 73.500 forintos bruttó mellett már van szja-teher, igaz, csak havi 770 forint. A dilemmát most azonban az okozta, hogy az adójóváírás már nemcsak a minimálbéresek, hanem az átlag körül keresők esetében is a „tényleges”, kedvezőbb adóterhelés záloga lett.

Tavaly az adójóváírás felső határa havi alig 105 ezer forintos bruttó jövedelem volt, idén azonban ez a lehetőség csak havi közel 310 ezer forintos bérnél fut ki. Nos, éppen e két jövedelemsáv közötti adózók – vagyis a munkavállalók túlnyomó része – az, akiknek gondot okozott az új szisztéma. Ezek a munkavállalók ugyanis – nekik fel nem róható módon – eddig nem találkoztak ezzel a nyilatkozat-tételi lehetőséggel, a munkáltatók egy része pedig vagy megfeledkezett tájékoztatásukról, vagy ő maga sem volt tisztában ebbéli feladatával.

Tény, hogy a kormány az adójóváírás szélesítésével és a bruttósítás bevezetésével jócskán megbonyolította az eddig még viszonylag könnyen következő személyi jövedelemadózást. Az idén sok százezer adózó kényszerül arra, hogy hónapról hónapra lesse, az év eleje óta halmozódó keresete mikor is lépi túl a jóváírás törvényi küszöbét. Ekkor ugyanis vissza kell vonni a nyilatkozatát, ellenkező esetben tetemes bírsággal indulhat a 2011-es esztendő.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva