Hírek

2010.03.08. 09:28

Demján: Itt ki van osztva, ki a hazafi - élő videóközvetítés

Demján Sándor a mai VOSZ rendezvényen többször is síkraszállt a protekcionista gazdaságpolitika, egy versenyképes adórendszer mellett.

Világgazdaság Online

A TriGranit csoport elnöke úgy nyilatkozott, a következő kormányt is ugyanolyan szigorúan kritizálják majd, mint a mostanit, amennyiben az nem tesz eleget elvárásaiknak. Többek között ezek ismertetéséről szól a mai gazdasági fórum is, amelyen a Vállalkozók Országos Szövetsége is bemutatja álláspontját. Demján Sándor a Figyelőnek adott interjúban úgy fogalmazott: ez egy fura ország, itt ki van osztva, ki lehet hazafi. Eszerint újságíró vagy munkás lehet, vállalkozó azonban nem.

Dávid Ferenc főtitkár nyitotta a rendezvényt, köszönti a mintegy ezer vállalkozót, köztük 100 Széchenyi Kártya-tulajdonost.

A főtitkár a vállalkozói szervezetek bevonását szorgalmazta a döntéselőkészítésbe.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke elmondta: a vállalkozói érdekszövetség egyeztet a kormánnyal, de ez kudarcos, mert nem tudták megértetni a társadalommal, hogy a piacgazdaság a tőketulajdonosokról szól. Arra viszont büszke, hogy a VOSZ végig ellenezte az elmúlt 8 év gazdaságpolitikáját, amelynek eredményeképpen Burundival egy szinten áll adósságállományunk. Az érdekszövetség azonban mindvégig pártsemleges, csak az eredmény érdekes. Magyarországon sem lehet hitelből jóléti rendszerváltást csinálni, az ország nem bírta el a száznapos programokat.

1. Versenyképes adókat! Ha ez érvényesül, akkor a többi nem számít. AZ EU önző állomok társulása, a jobb adó vonzza a befektetőket. 4 év alatt az Unió alatti átlagot kell elérni. Előbb kell gazdasági fejlődés, abból lesz jólét.

2. Társulj és fogj össze magyar! Az előző rendszer feudális rendszer volt, nem volt senkinek sem vagyona, a polgárosodás a vagyonon alapul. Nálunk tőkehiányos a hazai vállalkozói szféra, ezért a vállalkozóknak össze kell fogni. Példát kell mutatni, hogy az adott szónak van becsülete, hogy a szerződéseket betartják. Más vállalkozói morál kell. A társulást kell ösztönöznie a kormánynak. Minden eszközt ki kell használni, hogy magyar terméket fogyasszunk.

3. A termelésnek prioritást kell élveznie! Magyarország alig termel. A fejlődő világban nagyon alacsony bérért termelnek, és nagyon hamar utol fogják érni a fejlett világot. A munka tisztelete nélkül nem emelkedünk fel. Magyarország társadalmi szerkezete torzszülött.

Demján Sándor beszéde bővebben itt olvasható

A rendezvényen felszólaló Matolcsy György szerint igaza van Demjánnak, az elmúlt 8 évben velünk egy gazdasági tömegszerencsétlenség történt, a Bloomberg szerint a globális szegénység élén vagyunk. Ha most nem fordítjuk meg a gazdaságpolitikát, akkor stagnálás lenne, ami egyet jelentene a lassú lecsúszással.

A szakértő a VOSZ ülésén elmondta: mindenki tudja, ha most nem fordít a magyar gazdaság, stagnálás vár ránk a következő 15 évben.

A fordulat egyik fontos része a tények feltárása a magyar gazdaság valódi helyzetével kapcsolatban. Magyarország eladósodott az állam dilettáns politikája miatt, az állam csapdába csalta a devizahiteleseket.

Matolcsy György beszédét itt olvashatja el bővebben

Chikán Attila úgy vélte: az egészséges gazdaságpolitika elveit szeretné felvázolni, konkrét intézkedések megnevezése nélkül. A magyar gazdaság beteg, ez ma tény. Fontos figyelembe venni, hogy több rétegű válságot élünk át, ennek vannak történelmi elemei. Ennek egyik része az előző rendszerből adódó túlzott elosztás, valamint a feketegazdaság, amelyet legalább a török időkig vissza lehet vezetni. Valamint a mostani gazdasági válság.

További részletek Chikán Attila beszédéből

A válság Amerikából indult - szögezte le Csányi, hangsúlyozva, hogy divat a bankokra fogni a válságot. Körülbelül hét nagy befektetési bank állította elő a mérgezett eszközök 90 százalékát, igaz, hogy a terjesztésben európai pénzintézetek is részt vettek. A magyar bankrendszer azonban nem okozója, hanem elszenvedője a válságnak, hiszen a forint gyengülése komoly likviditási válságot okozott, szerencse, hogy a bankrendszer nem dőlt össze.

Ma az OTP at ötödik legjobban tőkésített cég Európában - szögezte le Csányi, vagyis jól túlélte a pénzintézet a válságot. És bár sokan próbáltak segíteni az OTP-n a kormánytól az IMF-ig, erre nem vol szükség. "Kicsit rossz is rágondolni, milyen lett volna, ha Gyurcsány mesterséges lélegezteést ad nálam" - fogalmazott Csányi.

Csányi beszéde bővebben itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva