Hírek

2010.03.24. 16:07

Drágul a gumi

Több gumiabroncsgyártó is emeli szállítói árait az alapanyag árak - különösen a nyersgumi - drágulása miatt.

Világgazdaság Online

A Tyres & Accessories jelentése szerint április elsejétől a Bridgestone és a Pirelli, egy hónappal később pedig a Toyo szállítja 3-5 százalékkal magasabb áron termékeit az európai kereskedőknek. A szaklap megjegyzi ugyanakkor, hogy az áremelkedés mértéke piactól és abroncsmérettől függ. 

A gumitermelés mintegy 60 százalékát az abroncsgyártók használják fel. Indiában a nyersanyag ára végig ralizta a múlt hetet és hétfőn csúcsot ért el. A világ negyedik legnagyobb gumitermelő országában az árakat az alacsonyabb kereslet tarthatja féken: idén a tavalyi évhez képest várhatóan 4 százalékkal csökken a kitermelés. A Reuters jelentése szerint az indiai abroncsgyártók egyelőre nem követik az emelkedést, inkább kivárják, hogy stabilizálódjon a természetes gumi ára.

Kérdés, hogy ez valóban megtörténik-e, tekintve, hogy a második legnagyobb kitermelő országban a rossz időjárás miatt csökkenhet az előállított gumi mennyisége. Az Indonéziai Gumi Szövetség illetékes a BusinessWeeknek elmondta: mintegy 2 millió tonnával csökkenhet a kitermelés idén. Az indonéz időjárás további támaszt adhat a gumi árnövekedéséhez – a nyersanyag ára tavaly 90 százalékkal emelkedett a globális gazdaság állapotának javulására vonatkozó remények hatására.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva