Hírek

2010.03.09. 14:52

Egy éve volt a mélypont: mi történt tavaly március 9. óta?

A március 9-e szimbolikus dátum, mivel 2009-ben ezen a napon érte el a piac mélypontját a 2007 októberében kezdődött hanyatlás végén. Néhány kereskedő ezért úgy gondol e napra, amit profit kivét jellemezhet.

Tradenet

Forrás: Tradenet Global

Viszont a hétfői kereskedést nyugodtság és lassúság jellemezte. A befektetők megpihentek és nem mutattak nagy aktivitást a foglalkoztatottsági adatokra beinduló száguldás, valamint a múlt heti 3%-os emelkedés után. Átlagosan 900 millió részvény cserélt gazdát az NYSE-n a tegnapi nap folyamán.

Múlt héten a Wall Street 2.3%-ot emelkedett, ami a legjobb teljesítmény január óta. A NASDAQ 18 havi csúcson zárt. Az S&P500 index pedig enyhe csökkenést mutatott.

Fundamentális oldalról egy hétfőn közzétett hír alakíthatja a piac hangulatát. Mivel egy (a gazdasági szakemberek körében végzett)felmérés szerint a legtöbb elemző arra számít, hogy a Fed hat hónapon belül negyed és fél százalék közötti kamatemelést fog végrehajtani.

A Dow Jones 14 pont csökkenéssel (-0.13%) zárt 10 553 ponton. A 30-ból 17 részvénye esett. A Cisco (CSCO $26.13 +3.65%) élesen és nagy forgalommal emelkedett, miután a cég megszellőztette, hogy nagy bejelentésre készül kedden.

Az S&P 500 index szinte nem változott (-0.02%), így 1139 ponton zárt.

A NASDAQ 6 pontot erősödött (+0.25%), így 2332-n, új 18 havi csúcsán zárt.

A NYSE forgalma mindössze 907 millió részvény volt. 1797 papír emelkedett, 1257 pedig esett; 385 ért egyéves csúcsra, 34 pedig egyéves mélypontra.

A részvénypiac és a dollár újra együtt mozgott. Ez egy erős jelzés a befektetők számára arra vonatkozóan, hogy talán nagyobb arányban kellene részvénybe fektetniük tőkéjüket. A 2009-es rally nagy részében a dollár és a részvénypiac egymással ellentétesen mozgott, mivel a befektetők dollárt kölcsönöztek, amivel viszonylagosan olcsó részvényvásárlásokat vittek véghez. Bár ez nem egy megalapozott és stabil gazdaság módszere, mégis segített fellendíteni a részvénypiacot a gazdasági hanyatlás után. Így a befektetők lélegzethez jutottak, amint a gazdaság javulni kezdett.

A legtöbb elemző a dollár és a részvények közötti normál együttmozgás visszatérését a rend helyreállásaként tekinti. „A valutánk jól teljesít. Ez általában azt jelenti, hogy a gazdaságunk is jó, ezért a részvénypiacnak is rendben kell lennie. A dolgok lassan visszatérnek a régi kerékvágásba.”-mondta Ryan Detrick, a Cincinnati Schaeffer’s Investment Research elemzője.

Mindezek mellett ne feledjük, hogy az amerikai gazdaság még mindig jelentős akadályokkal néz szembe, ezért a dollár és a részvények között korreláció újra megfordulhat - írja a Tradenet napi elemzése.

 
S&P 500 (SPY)

A legtöbb befektető inkább a partvonalon vár arra, hogy a piac konszolidálja a legfrissebb nyereségeit. A hírek, és egyéb stimulánsok hiánya a kereskedés forgalmának csökkenését okozta a tegnapi nap folyamán. A piac így a nap legnagyobb részében oldalazott, csupán 1/3-ad százaléknyi különbséget hozva létre a napi mélypont és a napi csúcs között.

A napi charton a február 5-i EMA200-on rajzolt bullish Dragon Fly gyertya utáni emelkedés lendületét egy Doji gyertya törte meg. Elképzelhető, hogy a héten a piac meg fogja ostromolni a 115.12-es éves csúcsát. Ne feledkezzünk meg azonban az alacsony forgalomról, mely mostanában a piacot jellemzi még az emelkedő napokon is.

Első ellenállás: 115.14
Első támasz: 105.41 (az EMA200)

Az index 0.20 pont, -0.02% mozgással 1138.50 ponton zárt.
 
NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ megérintette a 46.64 pontos éves csúcsát, ennek ellenére a múlt héten a kereskedés forgalma alacsony maradt. A jelentős forgalomváltozás nélküli kitörés pedig könnyen bizonyulhat hamisnak.

A Research In Motion (RIMM $73.39) részvény 5.6%-ot emelkedett, így átvéve a vezető szerepet a NASDAQ részvényei között. A papírt Tim Long elemző „átlagosan teljesítő”-ről „túlteljesítő”-re minősítette, és 70-ről 88 dollárra emelte a célárát.

Az Apple (AAPL $219.08) szinte változás nélkül zárt a pénteki erős emelkedése után. A részvény iránti érdeklődést a cég új divatterméke, az iPad okozza, mely hamarosan a boltokba kerül.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 43.83

Az index 5.86 pont, +0.25% mozgással 2332.21 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A „chip-index” az év elejét jelentős hanyatlással kezdte, viszont mostanra felépülő szakaszba ért.

Pénteken folytatta emelkedő trendjét, és ez volt a középtávú 353.41 szint elérése előtti pillanat. Tegnap a szektor nem tudta átlépni ezt a szintet. Amennyiben ezt az értéket áttöri, növekvő pályára állhat és 371 pontig mehet. A pozitív lendület megtartása érdekében az indexnek 340-nél támaszt kell találnia az EMA20 és EMA50 jelenlegi szintjén.

A szektor 0.32 pont, -0.09% változással 351.21 ponton zárt.
 
Bankok ($BKX)

A pénzügyi részvények hétfőn új éves csúcsra kerültek, de tegnap alacsonyabban zártak.

A szektor egy hullócsillag gyertyaalakzatot (shooting star) rajzolt az éves magaslatán 48.84-nél. Ezt a szintet ki kell törnie a szektornak, ha csatlakozni szeretne a vezető szektorok csoportjához.


Első ellenállás: 49 (az éves csúcs)
Első támasz: 41.40 (a novemberi mélypont)

Az index 0.08 pont, +0.16% változással zárt 48.69 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a legerősebb szektor az év eleje óta 20%-os hozamával, és egyben az egyetlen szektor is, amely folyamatosan új éves csúcsokat tud felállítani.

A szép rally után tegnap a szektor megpihent, és a befektetők kivettek némi profitot.

Első támasz: 1000

A szektor 5.45 pont, -0.46% változással zárt 1168 ponton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva