Hírek

2010.03.05. 14:25

Hat éve nem látott jó hír Németországból

Januárban decemberhez képest 4,3 százalékkal növekedett az ipari megrendelések mértéke, ez az elemzők szerint alátámasztja, hogy a kisebb gyengélkedések ellenére a német gazdaság jól fejlődik.

AFP - Világgazdaság Online

2004 decembere óta nem mértek ekkora emelkedést az ipari megrendelések terén Németországban. Az adat több mint háromszorosan meghaladta a Dow Jones elemzőinek konszenzusát. A decemberi 2,3 százalékos csökkenést követően a szakértők ugyanis csak 1,5 százalékos emelkedésre számítottak.

Carsten Brzeski, az ING elemzője az AFP-nek úgy kommentálta a jelentést: az adat alátámasztja, hogy a kisebb zökkenők ellenére Németország gazdaságának kilábalása továbbra is tart.

Tavaly 5 százalékkal csökkent a német GDP, az idei évre 1,4 százalékos emelkedést vár Berlin. Az optimizmust táplálja az is, hogy januárban a 30 éve nem látott rossz időjárás ellenére stabil maradt a kiskereskedők forgalma, ami arra utalhat, hogy az export a fogyasztók segítségével ismét helyreállhat. Brzeski úgy fogalmazott: Németország fejlődésével kapcsolatban előrejelzést adni olyan, mint az időjárást megjósolni, ugyanakkor még a legrosszabb idő is csak hátráltatni tudja a javulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva