Hírek

2010.03.22. 18:27

Hat párt vette az első akadályt

A jelenlegi adatok szerint 6 párt állíthatna országos listát. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik könnyen, az MDF, az LMP és a Civil Mozgalom nyögvenyelősen teljesítette a feltételeket.

Vég Márton

Hétfő délután járt le a területi listák bejelentésének határideje az áprilisi 11-i országgyűlési választásra: végül ez 8 szervezetnek sikerült, de közülük csak 6 volt képes országos listát is állítani.

Három politikai erő van, amely 176 egyéni jelöltet tudott állítania, így Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP a következő parlament biztos résztvevői. Rajtuk kívül egy pártnak sikerült a 20 területi lista állításához szükséges feltételeket teljesíteni: az LMP vette az első és legfontosabb akadályt, most már tényleges esélye van a bejutásra. Ugyanez nem sikerült az MDF-nek, ugyanis a pártnak Somogyban és Vasban biztosan nem lesz területi listája.

Megszületett viszont az egyezség az MDF és az SZDSZ között a fővárosi listáról, amit Bokros Lajos vezet, liberális politikusok a harmadik és a negyedik pozíciót tudták maguknak kialkudni. „A nagy pártok rablási kísérlete nem vezetett eredményre, ami azért fontos, mert így az ország sokszínűsége megjelenhet a választások utáni országgyűlésben” – fogalmazott az MDF kormányfő-jelöltje.

Visszalépett viszont Kajdi József, aki a párt országos listájának harmadik helyén állt, így ismét megnyílt a lehetőség az alkudozásra, a nevekkel való variálásra. Így az első tízbe – azaz biztos parlamenti mandátumra számíthat – akár Csapody Miklós is, aki végül is nem lépett vissza a képviselő-jelöltségtől Budapesten. Megmentve ezzel az MDF fővárosi listáját.

„Országos listát állít a Civil Mozgalom is, mert 9 területi listánk lesz” – jelentette be Seres Mária, a szervezet vezetője. Ez bár szép teljesítmény, a bejutásra nincs reális esélye. Négy megyében a Munkáspártra is lehet majd szavazni, míg a szociáldemokratáknak mindössze egy területi listát sikerült összehozniuk.

Orbán Viktor szerint a Fidesz az egyetlen erő, amely képes politikai formát adni annak a mélyreható változásnak, amelyre Magyarország készül. „Kormányra kerülés esetén a gazdaságpolitikánk elsőbbséget fog adni az értékteremtő, munkahelyteremtő, termelő beruházásoknak” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Ezzel kapcsolatban Lendvai Ildikó úgy vélekedett, hogy a Fidesz 6-700 milliárd forintos megszorítási csomagban gondolkozik. AZ MSZP elnöke szerint ennyi ugyanis forintban a különbség a 3,8 és a 7 százalékos idei hiánycél között. Hozzátette: a párt ígéretei a nagy tömegek számára eltűntek, így egyetlen célja lehet annak, hogy ezt az összeget kivonja a költségvetésből: a Fidesz a saját klientúrájának akar kedvezni.

„Kizárólag saját erőforrásaikat igénybe véve, mindenféle csalás vagy akár annak gyanúja nélkül gyűjtöttük össze az ajánlószelvényeket” – magyarázta Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, aki vezeti a párt tegnap leadott országos listáját is. Őt Balczó Zoltán EP-képviselő és Pörzse Sándor újságíró követi, nem lesz viszont képviselő Morvai Krisztina, aki csak államfőnek jönne haza Brüsszelből.

A sorsoláson a Jobbik az első

Közjegyző és a pártok megbízottjainak jelenlétében sorsolták ki a Magyar Televízió székházában, hogy az országos listát állító politikai szervezetek mely napon mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A listavezetők március 24-től hét munkanapon át főműsoridőben fejthetik ki pártjuk választási programját 25 perces interjúban. A megszólalási sorrend: Jobbik, LMP, MSZP, Fidesz, KDNP, Civil Mozgalom és MDF.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva