Hírek

2010.03.20. 16:35

Izraeli repülők: Szekeres közös bizottsági ülést javasol

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a külügyi bizottsággal közösen ülésezzen a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügyében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője.

MTI

Bocskai István arra reagálva nyilatkozott, hogy a honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték: kedden üljön össze a testület az izraeli repülők ügye miatt. A HM szóvivője kifejtette: Szekeres Imre és a tárca üdvözli a Fidesz javaslatát, és természetesen minden segítséget megadnak ahhoz, hogy hatékony munkát végezhessen a bizottság.

Az ügy teljes megismerése érdekében azonban egy közös ülést, a honvédelmi és a külügyi bizottság közös tanácskozását javasolja a miniszter, ennek az ügynek ugyanis szerinte diplomáciai aspektusa is van.

Bocskai István hangsúlyozta: természetesen minden szakmai kérdést meg kell vitatni ezen a fórumon, ezért a honvédelmi miniszter a Bajnai Gordon kormányfővel történő egyeztetésen azt javasolta, hogy a külügyminiszter, a nemzetbiztonsági kabinetet vezető miniszter és a Nemzeti Közlekedési Hatóságot felügyelő miniszter, valamint minden érintett szakmai szerv vezetője is vegyen részt az ülésen, amelyre ő is, minisztertársai is készek elmenni.

Nemcsak választási időszakban, de akkor különösen, csakis az ilyen higgadt, nyugodt politizálás jelenthet megoldást, amelynek fóruma egy bizottsági ülés - tette hozzá a szóvivő.

A honvédelmi miniszter pénteki közlése szerint jogszabályellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadását megelőzően; az ügyben vizsgálat folyik.

Ezzel kapcsolatban Bocskai István szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a diplomáciai engedély kiadása után a honvédség légtérellenőrző ezrede folyamatosan kontrollálta a repülő mozgását - mint minden más, engedéllyel rendelkező repülő esetében -, amíg az ország területe felett repült, de mivel ezt engedéllyel tette, intézkedési jogköre nem volt az ezrednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva