Hírek

2010.03.29. 15:47

Kamatvágás - Majdnem nagyobb lett

Pozitív hangulatot sugárzott a jegybankelnök a kamatdöntést követően. Bár eddig nem számított az elemzők többsége további kamatcsökkentésre, a kommentár és a szavazati arány könnyen megváltoztathatja a piaci vélekedést.

Világgazdaság Online

Két javaslatot, egy 25 és egy 50 bázispontos mérséklést is tárgyalt a monetáris tanács - mondta a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök. Szoros szavazáson született a végeredmény.

Lassabb kilábalás lehet nálunk, mint a régió többi gazdaságában, ami a gyenge belső kereslet miatt van – hangzott az indoklás. Ez a költségvetési szigor, és a gyenge hitelezési hajlandóság miatt alakul így. Január-februárban mintha már tompult volna a hitel-visszaesés üteme – mondta Simor, de figyelmeztetett, hogy ezek egyhavi információk, viszont májusra már látni lehet majd, hogy ezek egyszeri vagy tartós folyamatok-e.

A januárban meglepően megugró inflációt korrigálta a februári adat, külön kiemelte az elnök, hogy bizakodásra ad okot a piaci szolgáltatások áremelkedésnek és a szektor béremelkedésének alacsony üteme.
A befektetői hangulat az elmúlt egy hónapban szintén hordozott kellemes meglepetést. Eddig attól óvtuk magunkat, hogy a görög helyzetből kiindulva nehogy minket is egy negatív hullám érjen el.

Mint utóbb kiderült, éppen ezzel ellenkezőleg, javult a térség és Magyarország megítélése, a kockázati felárak csökkenése pedig a forint árfolyamában is tükröződött. Ezek tehát lehetővé tették, míg a makrogazdasági és inflációs pálya alátámasztotta a kamatcsökkentést. A javuló nemzetközi tendenciát azonban kiszámíthatatlannak minősítette az elnök. Az előző kommentárban jelezte a jegybank, hogy szűkült a kamatpolitika mozgástere, a mostani tájékoztatóból ez kimaradt, mivel a görög helyzet ellenére a régió megítélése javulni tudott.

A Monetáris Tanács közleménye a döntésről

Az Equilort nem szintén nem lepte meg a döntés, bár az elemző cég a gazdasági környezet változására való tekintettel ennél erősebb kamatvágást is elképzelhetőnek tartott.

Braun Róbert alkalmazása kapcsán kifejtette Simor, hogy sokféle politikai beállítottságú ember dolgozik az MNB-nél, de a fő szempont az, hogy szakmailag a saját területükön jól teljesítsenek. Braun kommunikációs területen ad tanácsot a jegybanknak, míg korábban Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő tanácsadója volt.

Ha olyan döntések születnek, amelyek az inflációt illetve a kockázati megítélésünket rontják, az szűkíti a kamatpolitika mozgásterét – fejtette ki véleményét az elnök a közelgő választások kapcsán.

Kosztolányi Dezső születésének 125. évfordulójára készített 8 ezres példányszámú emlékérmet az MNB, amelynek ünnepélyes kibocsátása és leleplezése is megtörtént a kamatdöntést követő sajtótájékoztató keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva