Hírek

2010.03.10. 09:21

Kevesebb kövér embert akarnak látni

Az Egyesült Államokban sem sokkal gyakoribb, mint Magyarországon, hogy a két nagy párt egyetértésre tud jutni valamilyen fontos ügyben. Az elmúlt napok fejleményei alapján úgy tűnik, az elhízás elleni fellépés szükségessége terén mégis kialakult a „nemzeti egység”. Kérdés persze, hogy ez a konkrét intézkedések megtervezésekor is fennmarad-e.

Világgazdaság Online

Az elhízással kapcsolatos betegségek tavaly már a becslések szerint 147 milliárd dollárt emésztettek fel az Egyesült Államokban. Ez az ottani egészségügyi kiadások 10 százaléka.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fejlett országokban a túlsúlyos és az elhízott emberek aránya az utóbbi időben ötévente megduplázódott. Jelenleg már több mint 70 millió ember számít elhízottnak Európában és az USA-ban, további 163 millióan pedig túlsúlyosak. (Túlsúlyosnak az minősül, akinek testtömeg-indexe, vagyis cm-ekben mért testmagassága osztva a testsúlya négyzetével 25 feletti. 30 feletti érték esetében beszélünk elhízásról.)

Az elhízás és a túlsúly az Európai Unióban évente egymillió halálesetet okoz, ez a teljes halálozás 7-8 százaléka. A 30 feletti testtömeg-index a felmérések szerint 2-4 évvel csökkenti a várható élettartamot, a 40 feletti index pedig már hat évvel.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva