Hírek

2010.03.19. 13:11

Magyarország: 3,5 millió "agybajos"

Az emberiség legnagyobb kihívása, hogy képes-e megismerni magát a megismerést irányító szerkezetet, az agyat" – mondta Freund Tamás az Agykutatás Hetének megnyitóján, a budapesti Millenárison.

László József

Kitért arra is, milyen előzményei vannak a mostani rendezvénysorozatnak: az Egyesült Államokban az idősebb George Bush kezdeményezésére indították el az agykutatást népszerűsítő hetet.
 
Az akadémikus szerint két oka van, amiért az agykutatást támogatni kell: a növekvő emberi életkor és az egyre több információ. Mindkettőnek egyre nő a társadalmi és gazdasági jelentősége. A hosszabb élettel egyre több agyi megbetegedés jár együtt: az Alzheimer-kór és a különböző időskori elbutulások, illetve a depresszió és a szorongás. Az előbbiek gyakorisága igen gyorsan nő az öregedő társadalmakban, ami nagy terhet ró az egészségügyre és az érintett családokra, amelyek jellemzően elszegényednek a beteg ápolása során.  Az Alzheimer-kór gyakorisága 85 éves korban 16 százalékos, kilencvenéves korban már meghaladja a 32 százalékot, gyakorisága ötévenként duplázódik. A második betegségcsoport rohamos terjedésének oka a globális információrobbanás, amihez az emberi agy csak nehezen tud alkalmazkodni.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva