Hírek

2010.03.10. 14:09

Már csak szórványos a H1N1 fertőzés, de nincs vége a járványnak

Eddig százharmincan veszették életüket hazánkban az új influenza vírus fertőzés következtében. Múlt héten 11 ezer influenza szerű megbetegedés történt. A WHO fönntartja a legmagasabb fokú pandémiás készültséget.

NTE

Az országos tisztifőorvos ma délelőtt értékelte a múlt ősz óta tartó influenzás időszakot, összevetve a hazai és a nemzetközi helyzetet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem lehet kijelenteni, hogy vége a pandémiának, továbbra is fönn kell tartani a legmagasabb, hatos fokozatú készültséget.

Ezt az is indokolja, hogy folyamatosan észlelik a szórványos megbetegedéseket. Nálunk az elmúlt héten 11 ezer influenza szerű megbetegedést regisztráltak, ami 9 ezerrel kevesebb a járványosnak tekintett számnál. A főorvos szerint e betegségek előfordulásának egyik oka lehet, hogy lazult a megelőzésre javasolt fegyelem. Nem tartja valószínűnek, hogy a múlt évhez hasonló, magas szezonális járvány lesz tavasszal.

Falus Ferenc megerősítette: a WHO ajánlása szerint az őszre várható influenza elleni védőoltást ki kell egészíteni a H1N1 vírussal, így a védettség kettős lesz. Az előző évekhez hasonlóan most is 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot gyárt le az Omninvest a kockázati csoportokba tartozóknak. Felhívta a figyelmet: akik még nem kértek H1N1 elleni védőoltást, tegyék meg. Különösen fontos ez a kockázati csoportokba tartozóknak, köztük a terhességre készülőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva