Hírek

2010.03.03. 10:38

Megtörnék a nagy hitelminősítők uralmát az eurózóna országai

Megtörnék a nagy nemzetközi hitelminősítők dominanciáját az euróövezet kormányai. Formálódó tervük szerint az Európai Központi Bankban (EKB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állítanak fel - írta szerdán a Handelsblatt.

MTI Eco

A német üzleti lap euróövezeti pénzügyminiszteri forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a függőség a három nagy nemzetközi hitelminősítő ügynökségtől radikális irányváltásra ösztökélő nyugtalanságot okoz a legfelső szinteken.

"A Lehman Brothers bukása idején a hitelminősítők teljes tévedésben voltak, és nincsen biztosíték arra, hogy ez nem fordul elő megint" - mondták források a lapnak.

Az adósosztályozó csoport felállítását az EKB is támogatja. A frankfurti intézményben komoly feszültséget kelt, hogy már csak a Moody''s tartja az elsőrendű kategóriában a görög adósbesorolást, és ha a New York-i cég is ront a minősítésen, akkor az EKB nem fogadhat el görög állampapírokat biztosítékként, ami igen megnehezíti a súlyos válsággal küzdő euróövezeti tag államháztartásának finanszírozását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva