Hírek

2010.03.30. 19:04

Megvan a pénz az Északi Áramlatra

Az Északi Áramlat gázvezeték építői rendelkezésére áll az a 3,9 milliárd euró, amelyre a beruházás első szakaszában szükségük van.

Világgazdaság Online

A pénzt 26 bank adta össze – jelentette be a projektgazda, az orosz Gazprom. Az építkezés áprilisban indul. A teljes, mintegy 7,4 milliárd eurós beruházás költségeinek 70 százaléka származik majd hitelekből, a fennmaradó részt tulajdonhányadaik arányában adják össze a résztvevők. Eszerint a Gazpromra 51 százalék jut, a BASF-hez tartozó Wintershallra és a német E.On Ruhrgasra 20-20, a Gasunie-re pedig 9 százalék. A vezetéknek 2011-ben már orosz gázt kell szállítania Európába.

A Gazprom közleménye hangsúlyozza: a kért 3,9 milliárd euró 60 százalékos túljegyzése is azt mutatja, hogy a piac ígéretesnek tartja a beruházást. A tulajdonos és kivitelező Nord Stream AG konzorcium a projekt második szakaszához szükséges pénzt is az idén kívánja megszerezni. A második lépcsőben, 2011–12-ben az elsőben lefektetendő mellé helyeznek el egy újabb gázvezetéket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva