Hírek

2010.03.29. 05:00

Mind olcsóbb a forinthitel

A forinthitelek árazására is kezdenek hatást gyakorolni a sorozatos jegybanki vágások: az elmúlt egy évben mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsönök átlagkamata jelentősen csökkent.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ

A mérséklődés ez utóbbiaknál a leglátványosabb: a jegybank által kalkulált átlagos ráta a januárig tartó egy évben több mint öt százalékponttal csökkent. A zsugorodó forintkamatok és a gyakorlatilag változatlan devizahitelárak ellenére ugyanakkor még mindig jelentős, több százalékpontos az idegen fizetőeszközben nyújtott kölcsönök árelőnye. Ezzel együtt a forintkölcsönök kilátásait javítja, hogy az elemzők további monetáris lazítást várnak a magyar jegybanktól.

A Reuters által megkérdezett 27 szakértő túlnyomó többsége a jelenleg 5,75 százalékos irányadó ráta további 25 bázispontos mérséklését várja a monetáris tanács mai ülésétől, és december végére 5,25 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. A hazai devizában nyújtott hitelek térnyerését viszont jelentősen gátolja az enyhén szólva is visszafogott lakossági hitelkereslet.

A cikk teljes terjedelemben csak előfizetés után olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva