Hírek

2010.03.17. 10:31

Nálunk az állam az egyetlen komoly gazdasági tényező

Orbán Krisztián szerint olyan intelligens kormányzásra lenne szükség Magyarországon, amely célul tűzi ki, hogy behozza a tőkét, és ennek szerteágazó hatásait egy évtizeden belül pozitívvá teszi.

Inforádió

Nincs olyan terület Magyarországon, ahová kizárólag annak adottságai miatt ömlene a tőke; a mezőgazdaságban vannak egy kicsit okosabb gazdaságpolitikai támogatottság mellett kihasználható természeti adottságok, ám közgazdasági szinten ez sem fogja megváltani az országot - mondta az Oriens pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere az InfoRádió Aréna című műsorában.

Orbán Krisztián hozzátette: a magyar állam az egyetlen igazán jelentős tőkével és megfelelő eszközökkel rendelkező tényező Magyarországon, amely ezt a helyzetet alakíthatja. Az egyedüli versenyelőnyünk hosszú távon az lehetne - mint minden hasonló méretű országnak, amelynek nincsenek komoly természeti kincsei -, ha a magyar állam mint döntéshozó, mint gazdaságtámogató, jobb lenne, mint a többi.

Gazdaságpolitikai szempontból magyarhoz hasonló, közepesen fejlett országoknak alapvetően két, nagyon nehezen meghaladható problémája van: az egyik a tőkehiány, a másik pedig az intézményi rendszer. Ahol a magyar állam jelenleg beavatkozik a gazdaság folyamataiba, ott túlzottan és rosszul teszi ezt; példa erre az adórendszer, és az illetékrendszer - magyarázta Orbán Krisztián.

Ugyancsak komoly probléma a túlszabályozottság, aminek legfontosabb oka, hogy számos olyan bürokratikus szerv létezik, amely a saját túlélése érdekében tart fenn és kreál új feladatokat.

Vannak ráadásul Magyarországon olyan területek is, ahol az állam nem avatkozik be, holott arra szükség lenne: az iparágak közül rengeteg működik monopol vagy oligopol szerkezetben, amelyik, ha nem is tudatosan, de messze viszi az optimálistól az ország erőforrás-allokációját - fűzte hozzá az Oriens pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva