Hírek

2010.03.28. 13:18

Nem sietnek a bankok a frankhitelek kamatainak csökkentésével

Bár az utóbbi egy évben fokozatosan javultak a bankok forrásszerzési költségei, ez nemigen érződik a frankhitelek kamatán. Csupán az Erste jelentette be, hogy frank alapú lakossági jelzáloghiteleinek kamata már a pénzügyi válság kiteljesedése előtti szintre mérséklődött.

MTI Eco

A svájci frank a héten tízéves csúcsra erősödött az euróval szemben, ami tükröződik a forint/frank árfolyamban is, így hiába erősödött a forint az euróhoz képest, a frankhitelesek ezt nem érzik. Az idén januári 182,38, illetve februári 184,79 forintos átlagárfolyam alig marad alatta a tavalyi 185,82 forintos éves átlagnak, az előző évek jóval alacsonyabb árfolyamairól (2007: 153,03, 2008: 158,45), amelyen az adósok zöme felvette a hitelt, már nem is beszélve.

Az alpesi devizában eladósodott lakossági adósok terhein enyhíthetne, ha a frankhitelek kamatai a kedvezőbb forrásköltségekhez igazodva mérséklődnének. A bankok közül azonban egyelőre csupán az Erste jelentett be kamatcsökkentést. Az MTI azon kérdésére, hogy a válság enyhülte, illetve a legutóbbi kamatemelés óta mérsékelték-e a frankalapú lakossági hitelek kamatait, illetve tervezik-e ezt, egy hitelintézet sem válaszolt igennel.

"A válság hatására fellépő forrás- és kockázati költség növekedés miatt 2008 során a jelzálog és fogyasztási típusú CHF lakossági hitelek kamatai emelkedtek. A forrásköltségek csökkenésével párhuzamosan az OTP Bank a devizaalapú lakossági hitelek esetében az elmúlt évben több alkalommal termékenként eltérő mértékű kamatcsökkentést hajtott végre, ami érintette a CHF alapú hiteleket is, a lakáshitelek területén például adott hiteltípusoknál 40-50 bázispont volt a csökkentés mértéke" - közölte az OTP Bank, hozzátéve: "a legnagyobb magyarországi hitelintézet folyamatosan vizsgálja a piaci környezet, a forrás- és kockázati költségek változásait a megfelelő lépések megtétele érdekében".

A K&H Bank folyamatosan figyelemmel kíséri CHF forrásköltségei alakulását, a várható változásokat, és ennek alapján dönt az ügyfelek felé felszámított hitelkamatok aktualizálásáról - közölte a hitelintézet. Hasonló volt az FHB válasza ("a bank folyamatosan felülvizsgálja kamatszintjeit"), míg az MKB azt közölte, hogy nem kíván a kérdésre válaszolni. A Budapest Bank végül témaszakértőjének távollétére hivatkozva nem válaszolt a kérdésre.

Az Erste Bank Hungary a héten jelentette be, hogy tovább csökkentette meglévő frankalapú jelzáloghiteleinek kamatát. A mostani kamatcsökkentés mértéke terméktípustól függően 0,3, illetve 0,5 százalék, így a tavaly decemberi 0,3 százalékos, egységes kamatcsökkentéssel az Erste CHF alapú lakossági jelzáloghiteleinek kamata a pénzügyi válság kiteljesedése előtti szintre csökkent vissza - közölték. A kamatcsökkentés az egyes hitelügyletekben a kamatperiódus fordulónapjától érvényes.

Az Erste közleménye szerint a forrásköltségek csökkenése tette lehetővé, hogy rövid időn belül másodszor is csökkentsék a frankhitelek kamatát, elérve ezzel a válság előtti kamatszinteket. A kamatcsökkentés az Erste teljes frankalapú jelzáloghitel állományát érinti, azaz több mint százezer hitelszerződést.

Sztanó Imre, az Erste lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a kamatcsökkentésről tájékoztató közleményben kiemelte: az Erste Bank folyamatosan nyomon követi a hitelezés forrásköltségeinek alakulását, és a forrásköltségek változásait a Banki Magatartás Kódexnek, valamint a törvényi előírásoknak megfelelően érvényesíti azt az ügyfélkamatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva