Hírek

2010.03.17. 09:53

Rekord benzinár - Így takarékoskodnak a cégek

Hétről hétre újabb csúcsokat döntenek meg az üzemanyagárak. A magánszemélyek kevesebb autózással, határ menti üzemanyag beszerzéssel, az áremelkedések előtti feltankolással igyekeznek a helyzeten könnyíteni. A magas dízelolaj- és benzinár azonban a vállalkozásokat is komolyan érinti. A KBC Autolease szakértője ismerteti a céges autóparkoknál alkalmazott lépéseket.

Világgazdaság Online

Egy évvel ezelőtt a benzin átlagára 255, a gázolajé 250 forint volt ma átlagosan 330 illetve 303 forintért tankolhatunk, és az előrejelzések szerint nyáron akár 350 forintos benzinnel is számolni kell.

 „Vannak azonban ésszerű korlátai az ilyen típusú költségvisszafogásnak, hiszen egy idő után a működést kockáztathatja, ha egy-egy munkatárs bizonyos kilométerhatár felett nem használhatja a céges autót. Ügyfeleink a kilométer-korlátozások mellett kevésbé drasztikus, és hosszabb távon is költségcsökkentést eredményező lépéseket tesznek: alaposabban átgondolják, milyen autótípusokat szerezzenek be, és élnek a központi üzemanyag beszerzés, a benzinkártya adta lehetőségekkel.” – mondja Zs. Nagy István, a KBC Autolease üzletág igazgatója.

Megfigyelhető egy olyan tendencia is, hogy a vállalkozások növekvő érdeklődést mutatnak a kisebb fogyasztású benzines vagy a dízel meghajtású gépjárművek iránt. Míg korábban a céges autók esetén ritkán mentek 2000 köbcentiméter teljesítmény alá, ma már gyakori, hogy 1300-1400 köbcentiméter hengerűrtartalmú autókra is ajánlatot kérnek a céges autópark összeállításakor.

Mind a dízel-, mind a benzinüzemű kategóriában egyre több gyártó jelenik meg a piacon olyan kis hengerűrtartalmú turbómotorokkal, amelyek teljesítménye megfelel a vállalati autók körében korábban népszerű 1.6 literes benzines típusoknak, fogyasztásuk azonban jelentősen alacsonyabb.  A vállalati szférában nem jellemző ugyanakkor a gázüzemű autók iránti kereslet növekedése.

Már-már megszokott jelenség az országhatár mentén a benzinturizmus. A KBC Autolease tapasztalatai szerint a költségcsökkentésnek ezt a formáját legfeljebb a határok közelében működő mikro- és kisvállalkozások alkalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva