Hírek

2010.03.22. 09:47

Választás 2010: fontos nap a mai

A mai naptól nyílttá válnak a pártok számára a választók személyes adatai, a területi listák leadásának is ma zárul a határideje.

Világgazdaság Online - Éber Sándor

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek, jelölőszervezetek mától kaphatják meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét – ha kérik és fizetnek érte. A névjegyzékben lévő mintegy 8 millió választó név- és lakcímadataihoz azért juthatnak a pártok a törvény szerint, hogy a kampányban közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat.

A választópolgárok családi és utóneve, lakcíme (nemenként, korcsoportos és lakcím szerinti bontásban) elektronikus adathordozón fejenként 3,30 forintba kerül, papíron 5,40 forintba, míg öntapadós etiketten 6,40 forintba. Az adatokért a tavalyi európai parlamenti választáskor is ugyanennyit kellett fizetni.

A jelölteknek és a pártoknak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH), illetve a helyi jegyzőtől kell igényelniük az adatokat. A közszemlére tett névjegyzék másolatát az egyes településeken a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől is kérhetik a jelöltek és a pártok szavazóköri bontásban. A közszemlére tett névjegyzék másolata A/4-es formátumban laponként 10,20 forintba kerül, ez sem változott tavalyhoz képest.
Jóri András adatvédelmi biztos még a választás kitűzése előtt ajánlást adott ki a választási kampánnyal kapcsolatos adatkezelésről. Felhívta a jogalkotót, tegye lehetővé, hogy az állampolgár megtilthassa lakcímadatai kiadását a pártoknak kapcsolatfelvétel céljára.

Az ombudsman azt szorgalmazza, hogy az állampolgár külön nyilatkozatban tilthassa meg a politikai tartalmú anyagok postázását, illetve a hagyományos üzletszerzés céljából történő adatigénylést. A nemzetközi gyakorlat alapján a szavazók a legtöbb európai országban megtilthatják, hogy a nemzeti népesség-nyilvántartások adataikat politikai kampányok céljára kiadják.

Ma délután négy óráig jelenthetik be a pártok területi listájukat a területi választási bizottságoknak. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Eddig hét jelölőszervezet közel 70 területi listát állított.

Egyeztetett az MDF és az SZDSZ


Vasárnap lapzártánk után az SZDSZ és az MDF egyeztetett közös országos és a budapesti listájukról. A liberálisok azt szeretnék, ha a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Az MDF-es Debreceni József így egy hellyel hátrébb szorulna. Az SZDSZ öt biztos – Retkes Attila, Ikvai-Szabó Imre, Skaliczki Andrea, Szentkuti Károly és Iván János – parlamentbe jutó helyet szeretne kiharcolni.
Az MDF budapesti – és így országos – listája veszélybe került, mert az országos lista első tíz helyéből kiszorult Csapody Miklós visszalépéssel fenyegette meg a pártot. Az MDF-nek nem lesz területi listája Somogyban, és Nógrád megyében is, de ugyan ez a veszély fenyegeti a pártot Vas megyében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva