Hírek

2010.03.02. 09:50

Vége a moratóriumnak - tömegesen dőlhetnek be a lakáshitelek

Idén tömegesen dőlhetnek be a lakáshitelek, hiszen már tavaly év végén több tízezren három hónapnál hosszabb ideig csúsztak a törlesztéssel. Március 1-jétől újra folytatódhatnak a végrehajtási eljárások, de tömeges árverésekre egyelőre nem kell számítani.

MR1 - Kossuth Rádió

Március 1-vel lejárt a végrehajtási moratórium a lakóingatlanok esetében, ami azt jelenti, hogy újraindulhatnak a végrehajtási eljárások. Ez nem jelenti azt, hogy már a héten tömegével árvereznének, de ha a végrehajtás folytatódik, egy-egy bedőlt lakáshitel vége mégiscsak az árverezés lesz - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Éppen ezért lélegzetvételnyi időhöz jutottak azok az ügyfelek, akiknek gyakorlatilag már néhány hónapos tartozás után eladhatja a hitelező a lakását, a kormány ugyanis még februárban megtiltotta, hogy ezeket a lakott ingatlanokat április 15-ig elárverezzék. Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára most azt javasolja, hogy az ügyfelek próbáljanak meg egyezségre jutni a hitelezővel, és inkább maguk adják el a lakásukat, hiszen nagy probléma, hogy nincs fizetőképes kereslet az árveréseken.

Nem csak azok vannak azonban bajban, akiknél már elindult valamilyen formában a lakás eladása, tömegével juthatnak ide az egyelőre csak késedelmes fizetők közé sorolt ügyfelek is. Ezek a jelzáloghitelek időzített bombaként ketyegnek a bankoknál, hiszen egyre több kölcsön esetében nem tudnak törleszteni az ügyfelek. A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletének adatai szerint tavaly év végén mintegy 48 ezer lakóingatlanra felvett kölcsönnél kilencven napon túli volt az ügyfelek tartozása. Ebben csak a banki hitelek szerepelnek, a pénzügyi vállalkozások által közvetített jelzálogkölcsönökről gyakorlatilag nem tudunk semmit sem. Ezeknek az ingatlanoknak a hitelfedezeti értéke együttesen körülbelül 340 milliárd forintot tett ki. Ezen felül még 42 ezer lakásnál már legalább 30 napot csúszott a fizetés, ezek hitelfedezeti értéke további 320 milliárd forint.

A bankok kifelé azt kommunikálják, hogy próbálnak megegyezni az ügyfelekkel, ugyanakkor a statisztika nem egészen ezt mutatja: miközben egy év alatt a késedelmes hitelek ötven százalékkal nőttek, csak húsz százalékkal több, 19 ezer ingatlanfedezetes hitelt tárgyaltak újra. Szabályozás nélkül valószínűleg nem lesz megoldás a problémára.

Egyre több bank adja ki behajtóknak a 60-90 napon túli csúszásban lévő jelzáloghiteles ügyfeleket, de van olyan hitelintézet is, amelyik már 30 napos csúszás után behajtót alkalmaz, és az ilyen megbízások száma nő - mondja Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnökségi tagja.

Tavaly összesen 19.116 lakóingatlan esetében indítottak végrehajtási eljárást vagy értékesítették a hiteltartozást, tehát végül is ennyi hitel dőlt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva