Hírek

2010.04.15. 08:58

A Fidesz is visszahozná a szocpolt?

Új otthonteremtési programmal rukkolt elő a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. Visszahoznák a szocpolt, a támogatott lakáshitelt, és évi 5-10 ezer bérlakás építésére tesznek javaslatot.

MR1 - Kossuth Rádió

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint a jelenleginél jóval nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség az otthonteremtésben. A szerzők szerint a bruttó hazai termék 1,5 százalékát kellene lakástámogatásra költeni, ami 375 milliárd forint lenne, szemben az idei mintegy 150 milliárd forintos költségvetési kerettel. Az nem derül ki, hogy ezt legalább kétszáz milliárd forintos különbséget honnan lehetne előteremteni - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az egyesület egyebek között visszahozná a szocpolt, a használt lakások esetében pedig a félszocpolt. A szocpol a javaslat szerint változna a korábbi rendszerhez képest: egy gyermek után egymillió, két gyermek után összesen 2,5 millió forint lenne, a többgyermekeseknél pedig a személyijövedelemadó-kedvezményen keresztül nőne a támogatás. Változtatnának az októbertől élő, újfajta támogatott lakáshitelen is, úgy, hogy azt a jelenleginél többen vehessék igénybe.

A Fidesz beépíthetőnek tartja a programot

Bencsik János, a Fidesz lakáspolitikusa szerint a párt átalakítva folytatja a korábbi kormányzása alatt készített lakáspolitikát, és a kormányprogramba beépíthető ez az otthonteremtési program. Beszámolt arról is, hogy az új kormány egy komplex épületkorszerűsítési programot indít, és évente negyvenezer lakás építéséhez kíván hozzájárulni, amelyből húsz százalék bérlakás lenne.

A cikk még nem ért véget, a folytatáshoz kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva