Hírek

2010.04.13. 09:04

A jó adós fizeti a rossz bankhitelt

Hiába csökkent történelmi mélypontra a jegybanki alapkamat, a lakossági fogyasztási kölcsönök ára nem lett alacsonyabb, sőt, inkább nőtt az elmúlt egy évben. Ugyanis megugrott a hitelbedőlések száma, így a jó adósok fizetik a bankok rosszul felmért kockázatát.

MR1 - Kossuth Rádió

Átlagosan 24 százalékos kamaton juthatunk személyi kölcsönhöz, ami harmincszázalékos teljes hiteldíj mutatót jelent. Az áruvásárlási hitelek kamata 28 százalék körül alakul, míg a hitelkártyák esetében tartja magát a 35 százalék körüli kamat. Itt a thm 40 százalék körüli. Ezeknek a kölcsönöknek az ára semmit sem csökkent az elmúlt egy évben, jóllehet a jegybanki alapkamat a tavaly tavaszi 9,5 százalékról 5,5 százalékra süllyedt - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ha valaki a jegybanki alapkamat változását kéri számon a kölcsönök árában is, akkor a bankok előszeretettel hivatkoznak a forrásköltségeikre, csakhogy ebben az esetben ezek is hasonló mértékben lettek olcsóbbak, a fogyasztási hitelek ára azonban semmit nem változott. Ennek oka, hogy megnőtt a bedőlt hitelek aránya és a rossz adósok okozta károkat a jó adósok fizetik meg, azaz a veszteségek tartják magasan a kamatokat - mondta Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség elnöke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva