Hírek

2010.04.21. 05:00

A vulkán hatása: Drágulhatnak a jegyárak

Vulkánkitörés. Egyre több repülőtér nyílik meg Európában a légi forgalom előtt, tegnap már a szokásos járatok felét sikerült elindítani a hétfői egyharmados arányhoz képest. Az izlandi vulkánkitörés állítólag 2001. szeptember 11-ét is felülmúló következményeit még hosszú időn keresztül megérzi a világ. A kár már most több milliárd forint.

VG

Az európai gazdaságok veszteségeit 3 milliárd euróra becsülik. A légi utasoknak várhatóan tartós jegyáremelkedésre kell berendezkedniük. Azt jósolják, hogy még inkább megerősödnek a fapados cégek, bár a WizzAir például horrorisztikus veszteséget emleget.

A légitársaságok fontolgatják, hogy éljenek-e az unió által kilátásba helyezett állami mentőövvel. Bírálatok érik az európai légi irányítást, amely megfelelő eszközök híján képtelen volt hatékonyan fellépni: ezen változtathat az Eurocontrol tervezett reformja.

A repülőtereken rekedt utasok gondjain enyhít a schengeni korlátozások átmeneti lazítása.

Elemzők szerint egy rövid vulkánkitörés következményeit viszonylag könnyen megemészti a világ, ha viszont Izlandon vagy másutt a korábbinál jóval aktívabbá válnak a tűzhányók, az már a gazdaságok arculatát is átformálhatja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva