Hírek

2010.04.27. 11:05

Felfoghatatlan a warez-király adatmennyisége - A jéghegy csúcsa

A világ április 26-án immár 10. alkalommal ünnepelte a Szellemi Tulajdon Világnapját. Az évforduló kapcsán a szerzői jogok védelmével foglalkozó három jogvédő szervezet, a BSA, az ASVA és a ProArt közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint egyszerre lenne szükség a szerzői jogi tudatosság fokozására és a jogi védelem erősítésére elsősorban a jogalkalmazás területén.

Világgazdaság Online

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából három jogvédő szervezet, a BSA (Business Software Alliance), az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) a szerzői jogvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. A szerzői jog megsértése, a kalózkodás egyre nagyobb mértékben sújtja a szerzőket, az alkotókat és a jogtulajdonosokat, miközben számos negatív gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzattal is jár.

"A Nemzeti Nyomozó Iroda által múlt héten a "warezkirály" ügyben nyilvánosságra hozott nyomozás ténye megerősíti tapasztalatunkat, hogy a hatóságok kiemelkedő erőfeszítést tesznek a szerzői jogsértések visszaszorítására" – hangsúlyozta Dr. Szamosi Katalin, a BSA jogi képviseletét ellátó S.B.G.K. ügyvédi iroda vezetője. A szakértő emlékeztetett rá, hogy az NNI által közzétett információk szerint az eddigi legnagyobb ilyen jellegű magyarországi ügyben bűnszervezet keretében zajlott az illegális szoftverek és audiovizuális tartalmak értékesítése, a becsült kárérték pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. A pontosan egy éve történt rajtaütés során a rendőrség 230 terabájtnyi adatot foglalt le. "Mindebből tehát látszik, hogy itt nem ártatlannak gondolt tévedésről vagy ismerethiányból fakadó véletlen jogsértésről van szó, épp ellenkezőleg" – tette hozzá Dr. Szamosi.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva