Hírek

2010.04.14. 11:37

Gázügyek - Moszkva most barátkozik Ukrajnával

Oroszország kész arra, hogy foglalkozzék Kijevnek a gázárral kapcsolatos aggodalmaival, és megtárgyalja az erre vonatkozó javaslatait.

RIA Novosztyi - Világgazdaság Online

Ezt Dmitrij Medvegyev elnök jelentette ki a RIA Novosztyi jelentése szerint. Medvegyev megjegyzései Washingtonban hangzottak el azt követően, hogy találkozott Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

Janukovics ez alkalommal azt jelezte, hogy várja az orosz elnök válaszát a gázár kompenzációjával kapcsolatos kijevi felvetésre. Azarov ukrán miniszterelnök előzőleg a kormány ülésén közölte, bízik benne, hogy hamarosan megállapodás jön létre Oroszországgal az árak csökkentéséről.

A két nemzeti gáztársaság, az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom a múlt héten állapodott meg arról, hogy 33,75 milliárd köbméterről 36,5 milliárd köbméterre emelik az idén leszállítandó gáz mennyiségét. A Gazprom ekkor leszögezte, hogy a mennyiség megnövekedése segít majd a biztonságosabb európai gázszállítások elérésében is.

Kijev egyébként tavaly hónapokon keresztül győzködte a Gazpromot, hogy engedélyezze a leszerződött gázmennyiség csökkentését, amibe Moszkva 2009 novemberében bele is egyezett, ekkor csökkentették 33,75 milliárd köbméterre a megállapodást. A februárban beiktatott, Oroszország-párti Janukovics elnök kampánya során hangsúlyozta, hogy újratárgyalná a gázszállítás körülményeit és javítani kapcsolatait Moszkvával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva