Hírek

2010.04.12. 09:22

Hiába a görög mentőöv, marad a feszültség a piacon

Hétvégén az EU elfogadott egy 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet a görögöknek arra az esetre, ha Görögország kifogyna a piaci finanszírozás forrásaiból.

Cashline

Ugyanakkor hivatalosan a görögök még nem kértek segítséget. Piaci hírek szerint az IMF ezt az összeget egy 10 milliárdos tétellel toldaná meg. Rövid távon a hír kétségtelen pozitív főleg az euró szempontjából, ám ez további nyomás alá helyezi a görögöket újabb megszorítások kidolgozására, amire az eddig tapasztalt lakossági nyomás után nem igen fűlik a foga a görög kormánynak (az államadósság 300 milliárd euró). A feszültségek tehát ottmaradnak a rendszerben még akkor is, ha a napi reakció a piacokon pozitív lesz, bár ilyen emelkedés után még erre sem szabadna mérget venni.

Beindul az amerikai gyorsjelentési henger, hisz a mai piaczárás után jönnek az alumíniumipari óriás, az Alcoa (várt EPS: 12 cent) negyedéves számai. Az elemzői várakozások igazodtak a részvénypiacokon dúló optimista hangulathoz, hisz az elmúlt negyedévek veszteségei után már pluszos teljesítményt várnak a cégtől, holott a bázis negyedévben még 60 centes részvényenkénti vesztéségről adott számot a vállalat.

Mindenesetre az elmúlt egy hónapban jelentősen csökkent az eredmény mértékével kapcsolatos várakozás, mivel az emelkedő költségek (energia, alapanyag) erodálhatták a magasabb alumínium árakból származó hasznokat, így mindenképp érdekes lesz, hogy milyen számok látnak napvilágot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva