Hírek

2010.04.22. 14:08

Hiller, Bajnai távozóban még jótékonykodik

Ha kormányváltás, akkor végkielégítések körüli adok-kapok. A pár napja menetrendszerűen megindult "ki-mennyivel-távozik" kérdéshez most a kormány szólt hozzá. Közleményben emlékeztetett a jogszabályi környezetre. S azt is tudatta, hogy a kormányfő is jótékony célra fordítja az így kapott pénzt.

Világgazdaság Online

Legfeljebb hat havi illetményükkel megegyező mértékű juttatásra jogosultak a kormány megbízatásának megszűnése miatt távozó állami vezetők. Aki 3 évnél rövidebb ideig töltötte be tisztségét, 3 havi összegre jogosult, aki viszont 1 évig sem töltötte be hivatalát, annak nem jár juttatás. A távozó minisztereknek járó juttatás nagyságát csökkenti, hogy a válságkezelő kormány egyik első intézkedésével 15 százalékkal csökkentette a miniszteri fizetéseket.

Az állami vezetők – miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok – megbízatásának megszűnése esetén járó juttatások rendszerét 2006-ban úgy változtatta meg az akkori kormánytöbbség, hogy hat havi fizetésben maximálta a végkielégítés és a felmentési időre járó illetmény helyébe lépő juttatást.

A 2006-ig hatályos szabályozás szerint a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat a szolgálati idejüktől függő, a hat havit lényegesen meghaladó „lelépési pénz” illette meg. 

Ezen változtatott a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény, amely szerinti az állami vezetőket sem végkielégítés, sem pedig felmentési idő nem illeti meg.

A válságkezelő kormány tagjai több esetben is jótékony célra fordították fizetésüket: valamennyi miniszter egyhavi fizetésével járul hozzá a Kríziskezelő Program működéséhez, Bajnai Gordon miniszterelnök is rendszeresen a program számlájára utalta kormányfői fizetését. Bajnai Gordon a távozáskor járó háromhavi juttatást szintén jótékony célra fogja felajánlani. A kormány tagjai közül már Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelezte, hogy jótékony célra fordítja a távozásakor őt megillető juttatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva