Hírek

2010.04.12. 10:14

Hogyan reagál a választási eredményekre a forint, a tőzsde?

Az Equilor elemzése szerint bár a vártnak megfelelő eredmény született a tegnapi választási napon, a piac egyelőre kivár: elsősorban a kétharmados Fidesz-többség kétségessége miatt.

Equilor

Az előzetesen megjelent előrejelzéseknek megfelelő eredményt hozott a 2010. évi országgyűlési választások első köre, miután a hivatalos adatok szerint négy párt, a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltjei lehetnek ott a parlamentben a következő ciklusban. Reggel 09:00-s állás szerint a Fidesz a 386 fős országgyűlésben 206 mandátumhoz jutott az első kör alapján, az MSZP egyelőre 28 mandátumot, a Jobbik 26-t, míg az LMP 5 mandátumot szerzett az első fordulóban. 57 olyan egyéni választókerület van, ahol második fordulóra kerül sor. A politikai elemzők szerint ezen kerületekkel együtt a Fidesz-KDNP szövetségnek reális esélye lehet a kétharmados többség elérésére.

Hogyan reagálhat a piac?

Ahogy azt a választásokat megelőző hetekben több helyen is olvasni lehetett, a külföldi brókerházak egyöntetűen egy erős, biztos többséggel bíró új kormány felállását tartották a szavazás legpozitívabb lehetséges kimenetelének, amely az első fordulót követően nagyjából már körvonalazódik. A kétharmados többség, amelynek segítségével lehetőség nyílna a strukturális reformok véghezvitelére, azonban még kérdéses.

A piaci szereplők a kereskedés első órájában egyelőre pozitívan értékelték a tegnapi fejleményeket, igaz komolyabb elmozdulás csak a részvénypiacon látszik, ahol a BUX index az európai átlagot meghaladó mértékű emelkedésen van túl. 09:40-s állapotok szerint 1.8% körüli a felpattanás mértéke, ami jelentősen felülmúlja a régióban látott 0.6-0.9%-os pluszokat, illetve a nyugat-európai visszafogott emelkedést.

A forint piacán hajnalban még nem volt komolyabb elmozdulás, azonban 08:00 után némi forinterősödés indult meg, aminek köze lehet a választások értékeléséhez. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a magyar forinttal egy lapon kezelt lengyel zloty is komoly erősödésnek indult ma reggel, vagyis a forinterősödés inkább a régiós trendeknek megfelelő.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva