Hírek

2010.04.19. 14:00

Járai: Egy mostani euróbevezetés szétzilálná a gazdaságot

Az új kormánynak egyik legfontosabb feladata lesz a gazdaság versenyképességének helyreállítása, az új pénzügyi kormányzatnak pedig azon a dilemmán kell felül kerekednie, hogy miközben beindítja a gazdaság növekedését, a költségvetés egyensúlya is javuljon - mondta Járai Zsigmond hétfőn Miskolc-Tapolcán, ahol Nagy Kálmánnal, a körzet FIDESZ-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjével tartott sajtótájékoztatót.

MTI Eco

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a jegybank volt elnöke úgy vélekedett: vannak olyan lépések amelyeket azonnal meg lehet tenni, és lesznek olyanok, amelyek évekig tartanak.

A jelenlegi kormányt a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, a megbízhatatlanság jellemezte, az új kormánynak ezen kell változtatni. Egyszerűsítenie kell az adórendszert, csökkenteni az elvonásokat, az állam túlköltekezésének gátat szabni, megszüntetni az ország bizonytalan gazdasági helyzetét - vélekedett Járai Zsigmond, aki azt is elmondta: egyelőre nincs realitása az euró bevezetésének.

Az egykori pénzügyminiszter az euróról szólva azt mondta: ma a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy reálisan lehetne beszélni annak bevezetéséről, Magyarország nagyon távol van az euró bevezetéséhez elérendő kritériumok teljesítésétől.

Egy ilyen legyengült, rossz állapotban lévő gazdaságot ráadásul még inkább szétzilálná az euró bevezetése, egy gyenge gazdaságban ez nem lenne helyes lépés. Éppen ezért elsődleges a gazdaság helyreállítása, és ha ezt két-három éven belül sikerül megtenni, akkor lehet majd kitűzni egy reális dátumot - tette hozzá.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva