Hírek

2010.04.08. 15:07

Még 300 ezer ember ingadozik a Fidesz és a Jobbik között

Egyre többen döntötték már el, hogy kire szavazzanak, de közel 10 százalék azok aránya, akik ezt az utolsó napokra hagyják – derül ki a Forsense felméréséből.

Forsense

A most legvalószínűbb 60 százalék körüli részvétel esetén a Fidesz a listás szavazatoknak valószínűleg kevesebb, mint 60 százalékát szerezheti meg. Negyedikként bejuthat az LMP, az MDF esélye csekély a küszöb átlépésére.

A Fidesz támogatottsága nem változott jelentősen az elmúlt hetekben - a teljes sokaságban 31 százalékos. Az összes válaszoló 11 százaléka támogatja az MSZP-t, 7 százalék a Jobbikot és 3 százalék az LMP-t, míg az MDF 1 százalékon áll.

A biztos szavazó pártválasztók 60 százaléka támogatja a Fideszt, az MSZP 19, a Jobbik pedig 12 százalékon áll közöttük. A Fidesz két fő riválisánál nagy valószínűséggel magasabb a választásukat eltitkolók aránya, így a legnagyobb ellenzéki párt szavazóbázisának különösebb gyarapodása nélkül is stabilizálta fölényét ebben a körben. Figyelembe véve a legnagyobb ellenzéki párt várható szavazatokban mért pozícióit, illetve a kisebb pártok várható szereplését, nagyon valószínű, hogy a Fidesz-KDNP lista támogatottsága 60 százalék alatt lesz, ami a leginkább valószínű 60 százalék körüli választói részvétel esetén is –az elmúlt 20 évben rekordnak számító– 2 500 000 választópolgár támogatását jelentené. Ez a szavazatmennyiség, ilyen részvételi adatok mellett, éppen elegendő lehet a parlamenti mandátumok kétharmadának megszerzéséhez. Az MSZP 800-900 ezer szavazatra számíthat ebben az esetben.

A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP továbbra is az 5 százalékos küszöb felett áll (6 százalék), ami jó kiinduló pozíciót jelent a választások előtti héten. Az LMP a februárinál kedvezőbb véleményklímában várhatja a választás napját, a sikeres listaállítás után jelentősen nőtt és 30 százalék körül van azok aránya, akik már el tudják képzelni a párt parlamentbe jutását. A válaszolók közel fele örülne, ha a Lehet Más a Politika képviselői az országgyűlésben ülnének és több mint egyharmaduk akár a kormányban is szívesen látna LMP-s politikust.

Az MDF támogatottsága a biztos pártválasztói bázison 2 százalék, ami alapján jelenleg nem várható a párt bejutása a parlamentbe.

A biztos részvételt ígérők 10 százalékának „elsődleges” választásán felül esetleg szóba jöhet más párt is a szavazáskor. Ilyen másodlagos választás a Jobbik, illetve az LMP lehet. Jelenleg mintegy 300 000 szavazó ingadozik a Fidesz és a Jobbik között. Ennek a szavazói tömegnek a háromnegyede a Fideszt támogatja elsődlegesen. További 150 000 szavazó pedig az LMP-t tartja potenciális választásnak. Ezeknek a szavazóknak ma fele-fele Fidesz illetve MSZP szavazó.

További részletek, így a részvételi hajlandóságról szóló elemzés itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva